Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Osamnaesta pješačka pukovnija – 'Kraljevski Irci'

Osamnaesta Kraljevska Irska pješačka pukovnija utemeljena je 1. travnja 1684., a u sjevernu Ameriku, točnije u Philadelphiju, stigla je 11. srpnja 1767.

Godine 1768. Nadnevka 21. svibnja 'Kraljevski Irci' stigli su u smjenu britanskoj 34. pješačkoj pukovniji u utvrdi Chartres (na rijeci Mississippi današnja država Illinois) i tu će ostati 'zaglaviti' slijedećih osam godina (dočekati i rat).

No, krajem rujna 1768. izbila je groznica od koje je umrlo tri časnika, dvadeset i pet vojnika, dvanaest žena i petnaest djece. U jednom trenutku u utvrdi je za borbu bilo sposobno svega jedan dočasnik i šest vojnika.

Groznica je potrajala pa su do veljače 1769. umrle sve garnizonske žene i trideset sedam djece, a sama groznica potrajala je sve do 1770.

Pojavila se i opasnost od napada španjolske vojske iz St. Louisa (New Orleans), pa je u utvrdu poslana satnija lakog pješaštva (satnik i dva natporučnika, dva narednika, jedan bubnjar, tri kaplara i trideset osam vojnika), ali nakon što je ta satnija stigla u utvrdu u proljeće 1772. stigla je i zapovijed za napuštanje utvrde.

U listopadu 1774. godine pet satnija pukovnije u New Yorku je zamijenilo 23. Pješačku pukovniju, a tri satnije i satnija grenadira upućene su u Boston. Nadnevka 1. prosinca 1774. pukovnija je razmještena na sljedeći način: pet satnija u New Yorku, tri satnije u Bostonu, te dvije satnije u Kaskaskiji.

Satnija grenadira iz Bostona sudjelovala je u pohodu na Lexington i Concord. Tijekom ovog angažmana, grenadiri su izgubili jednog vojnika, četiri su ranjena, a jedan je zarobljen.

Satnija grenadira također se borila na Bunker Hillu izgubivši tri vojnika, a jedan časnik i sedam vojnika bilo je ranjeno. Istodobno nekoliko časnika i vojnika prešlo je na stranu Kontinentalaca, dio časnika i vojnika (njih oko 200-tinjak) premješten je u ostale postrojbe, a ostatak pukovnije u veljači 1776. Vratio se u Englesku.

Oni koji su ostali u sastavu drugih postrojbi u Englesku su se vratili 1786.

Boja pukovnije je modra, a čipka je modra pruga u unutarnjem dijelu čipke. Kapa pukovnije je mitra s oznakom krune i irske harfe.




Post je objavljen 04.08.2021. u 09:25 sati.