Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Dvadeset i treća pješačka pukovnija – Kraljevski Velški fusiliri

Royal Welch Fusiliers (23. RWF), obratite pozornost na 'Welch' (Welsh), utemeljena je 16. ožujka 1689. kao britanska 23. pješačka pukovnija.

U sjevernu Ameriku otplovila je u travnju 1773., a 1775. angažirana je u kampanji Lexington i Concord. Dakle, od samog početka rata 23. Velška pukovnija sudjeluje u svim kampanjama, a put joj završava u listopadu 1781. kod Yorktowna.

Hrabrost i vojnička izdržljivost Velšana nije bila upitna, ostajali su budni cijelu noć i slijedeći dan proveli hodnju od 70 kilometara do Bostona te pri tomu vodili stalne okršaje s kontinentalnim milicijama.

Tog dana poginulo je 273 časnika i dočasnika, ali pukovniju nije zahvatila panika i defetizam, a samo dva mjeseca kasnije dvije satnije (laka pješačka i grenadirska) 23. Kraljevske velške pješačke pukovnije hrabro su napadale na Bunker Hill i pri tomu pretrpjele strašne gubitke (od 2500 poginulo je ili je bilo ranjeno 1150).

Na kraju, kad su morali prihvatiti predaju kod Yorktowna, sakrili su svoju zastavu (omotali je oko tijela zastavnika) i nisu je predali Kontinentalcima. Bila je to jedina britanska pukovnija (tijekom Američkog rata) koja nije svoju zastavu predala čak ni nakon zarobljavanja.

Boja pukovnije je tamno plava (modro modra), a čipka je crveno-plavo-žuta u unutarnjem dijelu. Insignija pukovnije je iz grboslovlja princa od Welsa (tri pera s natpisom na latinskom 'ICH DIEN' – 'ja služim').
Post je objavljen 03.08.2021. u 18:43 sati.