Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ustrojstvo

Vojno-obavještajni rod

Vojno-obavještajni rod u vojsci ima primarnu misiju pružanja pravodobne, relevantne, točne i sinkronizirane obavještajne i elektroničke potpore zapovjednicima na taktičkoj, operativnoj i strateškoj razini.

Vojno-obavještajni rod u vojsci dio je obavještajne komponente vojske čiji proizvodi (obavještajni podatci) služe za uporabu u vojsci, ali i za razmjenu u cijeloj nacionalnoj obavještajnoj zajednici.

Pripadnici Vojno-obavještajnog roda osposobljeni su za padobranske desante, izviđanja iza neprijateljske crte, upravljanje besposadnim letjelicama, izviđanje i ometanje protivničkih radio veza, alpinizam i diverzantske akcije.

Nadzirati i snimati cilj, prikupljati podatke i selektirati ih, odvojiti bitne od nebitnih, ne doći u kontakt s neprijateljem, izbjeći sukob i neprimjetno se izvući - temeljni je dio zadaća pripadnika vojno obavještajnog roda.

Insignija je naravno bogata i raznovrsna, a u Hrvatskoj vojsci to su dva stilizirana sokola okrenuta jedan prema drugom koji zatvaraju oblik štita u kojem se nalazi znak prekriženih mača i ključa, a nadvisuje ga crveno-zlatni romb (paralelogram).
Post je objavljen 30.07.2021. u 09:45 sati.