Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U 2020. 12 NAPADA NA NOVINARE U RH




ISTRAŽIVANJE U KOME SU HRVATSKI NOVINARI PONOVO U ZAPADNOM BALKANU

U Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu studentica Monika Kutri predstavila je 28. srpnja u prisutnosti predsjednika HND- a Hrvoja Zovka i novinara istraživanje pod naslovom "HRVATSKA – INDIKATORI MEDIJSKIH SLOBODA I SIGURNOSTI NOVINARA U 2020.


Istraživačica Monika Kutri i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko

Kojeg je ona autorica. Predsjednik Zovko je rekao da se istraživanje provodi u okviru regionalne platforme Safe Journalist, koje ima podršku Europske komisije, a istražuje medijske slobode i sigurnost novinara. Po riječima istraživačice Kutri udruge novinara iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije, a od 2020. tu je priključena Albanija i Hrvatska, uz potporu Europske komisije, analiziraju razvoj medijskih sloboda i sigurnosti novinara.
Monika Kutri je rekla da je u Hrvatskoj 2020. bilo 12 napada na novinare u Hrvatskoj , od toga pet prijetnji i uznemiravanja, dvije prijetnje smrću, te pet stvarnih fizičkih napada.
Podsjetila je na neke od napada te rekla da bi HND Sindikat novinara Hrvatske te državne institucije policije i odvjetništvo trebale bolje surađivati kako bi se učinkovitije štitilo novinare. Kutri je podsjetila kako je napad na Pokojnog Ivu Pukanića izveden 2008., da su napadači pronađeni, ali ne i nalogodavci i taj slučaj ubojstva novinara nikada nije razjašnjen ni završen. Navela je primjer gdje je novinar Dušan Miljuš svojevremeno, prije više godina pretučen, ali da u vezi s tim slučajem nije pokrenut nikakav proces. Frillenseri su, rekla je Kutri najnezaštičenija skupina novinara. Prema riječima Monike Kutri istraživanje je samo djelomično završeno
te će drugi dio – indikatori sigurnosti novinara biti prezentiran u rujnu. M. Zouhar Zec


ZAŠTO SE HRVATSKE NOVINARE NEPRESTANO GURA U ZAPADNI BALKAN?

Hrvatsko novinarsko društvo i njegov predsjednik Zovko, treba se zapitati što Hrvatska udruga novinara radi u skupini, zemalja koje pripadaju Zapadnom Balkanu, kao sada u ovom posljednjem istraživanju Monike Kutri? Zašto je tendencija ad hok istraživača da hrvatske novinare i Hrvatsku pošto –poto gura u Zapadni balkan? Hrvatska teritorijalno samo malim dijelom pripada Zapadnom Balkanu, a u konstelaciji zemalja Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije, Crne Gore, i Sjeverne Makedonije jedino je Hrvatska u Europskoj uniji. Zašto se udruga hrvatskih novinara ne priključi istraživanjima koje provode talijanski, austrijski i njemački novinari u svojim udrugama, gdje bi također bilo zanimljivo znati kakva je sigurnost, zaštita i medijske slobode novinara zemalja koje imaju višedesetljetnu europsku praksu i iskustvo?
Zašto HND raširenih ruku prihvaća svaku ideju zemalja s kojima nije u istoj političkoj kategoriji što se pripadnosti tiče? Kategorija politike mijenja zakonodavstvo, a slijedom zakonodavstva i ponašanje. Rejting hrvatskih novinara treba na svaki način podizati, a ne profano ostavljati na milost i nemilost istraživačima koji standarde čitaju iz literature i zakonodavstva kojem Hrvatska više ne pripada.
Činjenica je da Ministarstvo kulture i aktualna ministrica nije baš proaktivna u pogledu suradnje s hrvatskim novinarima što se zakonodavstva tiče. Ministricai kao da bi najradije novinare izbacila iz ministarskog resora i ne poštuje zahtive novinara. Ali na novinarskoj udruzi i njenim predstavnicima je da takvu negativnu dominaciju političke osobe zaustave i promijene, čak i ozbiljnim argumentima zatraže da drugačije radi, upravo raadi rejtinga novinara i novinarstva kao profesije.. Hrvatska pripada Srednjoj Europi, nikako Zapadnom Balkanu i ta praksa istraživanja i nametanja mjerenja hrvatskim novinarima, od onih običaja, načina i zakona kojima je u Hrvatskoj prošao rok upotrebe – treba otići u povijest.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 29.07.2021. u 11:22 sati.