Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jekatisine

Marketing

Velafax 37,5 mg (Roditeljima tinejdzera)

Rupa je najblize igraliste u krugu radijusa 3 km. Zapravo i nije tolika rupa. Ima prostor za djecu, ljuljacke, malu sjenicu, nogometno igraliste i kos za kosarku.
Redovito mjesto stajanja kad beba i ja idemo u setnju. Ona da se osvjezi omiljenim cajem, a ja popusim cigaretu i malo disem.
Naime, u sjenici su donedavno bile dvije klupe gdje se moglo sjesti. Sve dok nisu poceli ljetni praznici i Rupu zaposjeli tinejdzeri. Dozujali na elektricnim romobilima, biciklima, valjda iz tri sela uokolo. Uzeli su klupice i preselili klupu nize, u skrovitost sjene cempresa do kosa za kosarku.

Ujutro smo beba i ja isle u uobicajenu trokilometarsku setnju, od nas doma do ranca na jednoj strani sela pa do rijeke koja omedjuje drugi kraj. Na povratku odlucimo stati ondje, na klupicu u sjenu cempresa.
Izgleda da su jucer opet bili ondje. Inace uredno igraliste ispunjeno je odbacenim limenkama jeftinih energetskih napitaka, opuscima cigareta i kutijom za pizzu u kojoj vrapcici zobaju nepojedene okrajke.
No, nije mi pozornost ukrao opci nered. Ne, ondje, usred tog kaosa stajala je potrgana kutija Velafaxa od 37,5 mg s odbacenim praznim karticama.

Sad, vecini ljudi koji se ne lijece od psihicke bolesti lijek nije poznat. Radi se o antidepresivu, sretnoj tabletici. Gledam strgano pakiranje na podu. Ocito rad nestrpljivih ruku nasih tinejdzera. Namucila ih je ona zastitna folija koju sad stavljaju na rubove svih tableta. I doziranje je djecja doza (za usporedbu, moja terapija u dobi od 21 godinu bila je triput po 150 mg). Znaci, netko je ponio svoje sretne pilule na zabavu da ih podijeli s ekipom.

Cudan odabir, pomislim. Helex, koji se uzima uz Velafax, djeluje efektivnije i brze. Ali smirujuce. No, ono u sto djeca nisu upucena da Velafax nije instant sreca. Za efekt treba cekati 4 do 6 tjedana redovitog uzimanja. Ne, ne zgrazam se nad djecom. Oni ni ne znaju bolje cesto. Zgrazam se nad roditeljima.

Roditelju depresivnog djeteta, njemu ili njoj se tablete ne daju u ruke niti se cuvaju tako da ih lako nadje. Jedne jeseni objasnjavali smo to majci djevojcice koja je pokusala samoubojstvo tabletama. Ona mozda je inace odgovorna i zrela, no treba pomoc i najmanje sto mozete uciniti je paziti da uzima svoje doze kao je propisano. I davati joj uz to paznje, ljubavi i razumijevanja.

Mozak mlade osobe nije prilagodjen da razmislja o posljedicama na nacin koji to rade odrasli. Zato im ne dajte tablete u ruke ako niste sigurni da ce ih koristiti kako je to propisano. Educirajte se. Educirajte njih. I da, dajte im dovoljno topline, ljubavi. To je najbolji lijek.

Post je objavljen 23.07.2021. u 11:02 sati.