Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ustrojstvo

Oklopništvo – bratski rod pješaštva

Od samog trenutka pojave oklopljenih vozila pojavilo se i pitanje – treba li oklopništvo biti odvojeno od pješaštva?

Danas je oklopništvo borbeni rod i slobodno se može napisati 'bratski' rod pješaštvu.

Naime, tenk, borbeno vozilo pješaštva, lovac tenkova, oklopni prevožnjak pripadaju kategoriji oklopnih borbenih vozila i samim time definiraju oklopne postrojbe.

Pojam tenkovske postrojbe označava postrojbu koju isključivo čine tenkovi koja karakterizira pokretljivost, brzina i velika vatrena moć.

Istodobno oklopnu postrojbu čine dvije trećine tenkova i trećina borbenih vozila pješaštva, pa ova postrojba za razliku od tenkovske dobiva i pješačku karakteristiku.

Mehanizirana postrojba oklopništva, za razliku od mehanizirane postrojbe pješaštva, ima oklopna vozila koja su na gusjenicama i kao takva imaju veliku prohodnost, pa shodno tomu mogu pratiti tenkove na svim tenkoprohodnim terenima.

Miks ovih triju postrojbi čini temelj oklopno-mehanizirane brigade koja je prvenstveno namjenjena za napadačke operacije, ali i za iznenadne protuudare u obrambenim operacijama.

Iznenadna i neočekivana pojava ovakve postrojbe na krilu napada, ili na boku obrane, noćna su mora svakog zapovjednika.

Insignija ovih postrojbi uglavnom je tenk, međutim, može to biti i spoj više insignija iz vojnog ustrojstva (poput dodatka konjaničke insignije, a ponekad i pješačke insignije.

Naravno, neke vojske jednostavno takve postrojbe prikazuju dijelovima oklopa nekadašnjih vitezova oklopnika.




Post je objavljen 22.07.2021. u 21:15 sati.