Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ustrojstvo

Pješaštvo – najstariji borbeni rod vojske

Vojnici opremljeni i osposobljeni za blisku borbu pješke ili iz borbenih vozila pješaštva nazivaju se – pješaci, a rod kojem pripadaju – pješaštvo.

Nekada su pješaci do bojnog polja stizali pješke (linijsko lako pješaštvo), ili pak su svoje postroje ustrojavali poradi zaštite topništva (fuziliri), a pješaci koji su na bojno polje stizali na konjima, ali se borili pješke nazivali su se draguni.

Pojavom utvrđenih objekata pješaci dobivaju granatu (bombu), pa se to pješaštvo naziva grenadiri.

No, preustrojavanjem i usvajanjem novih taktika, tehnika i procedura pješaštvo se mijenja i modernizira. Tako se draguni s konja sele u oklopni prevožnjak (ACV), ali istodobno se razvijaju borbena vozila pješaštva (IFV) koja za razliku od oklopnih prevožnjaka sudjeluju i podupiru pješaštvo u borbi.

Među pješaštvom razvijaju se posebni oblici pješaštva poput: motorizirano pješaštvo, mehanizirano pješaštvo, oklopljeno pješaštvo, mornaričko pješaštvo, zračno pješaštvo …

Istodobno može se povući i razlika između mornaričkog pješaštva i pomorskog pješaštva (marinci). Mornaričko pješaštvo nekada je bilo ukrcano na brodove i nakon abordaža prelazilo je na protivnički brod i borilo se protiv posade broda.

Pomorsko pješaštvo iskrcavalo se s brodova i vodilo borbu na obali i zahvatu obale. Zračno pješaštvo može se prevoziti u jedrilicama kao desant, ali može se iskrcati i zračnim okomitim manevrom, a tada su to padobranci.

No, vrsta pješaštva zapravo danas čini temelj svake pješačke postrojbe. Razlikujemo tako strijelce, puškostrojničare, snajperiste i protuoklopnjake. Nekakav idealan odnos bio bi: 4-2-1-2 (4 strijelca, 2 puškostrojničara, snajperist i 2 protuoklopnjaka), a to je zapravo pješačka borbena skupina ili desetina.

Naoružanje strijelaca je jurišna puška s pod cijevnim bacačem granata (tako zapravo strijelci poprimaju i ulogu grenadira), protuoklopnjaci pored osobnog naoružanja (jurišna puška) opslužuju protuoklopni vođeni raketni sustav (POVRS).

Insignija pješaštva je najstarija insignija i predstavlja dvije ukrižene puške kod svih vojski svijeta. Međutim, najstarija insignija pješaštva je truba (rog), a poneke pješačke specijalnosti (rendžeri, izvidnici ...) koriste ukrižene mačeve (bodove, bajunete …).

Bitno je zapamtiti mač, bajunet, bod okrenut prema gore predstavlja borbenu postrojbu, a kad su isti okrenuti prema dolje to su insignije institucija (zapovjedništva, škole i obučna središta).

Na kraju, boja pješaštva je modra (svijetlo plava).
Post je objavljen 21.07.2021. u 21:06 sati.