Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Templarska crkva sv. Marije na Božjem polju

Oko jedan kilometar zapadno od naselja Vižinada, na cesti Ž5041 (Vižinada – Kukci ili Kufci kod Poreča), nalazi se raskršće s cestom L50048 koja vodi prema naseljima Vranje Selo i Brajkini. Dvjestotinjak metara od raskršća, na cesti L50048, nalazi se raskršće s nerazvrstanom cestom koja vodi na mjesno groblje Vižinada i u naselje Markovići.



Područje oko groblja se naziva Božje polje. Na tom se području nekada nalazilo naselje od kojeg nisu ostali nikakvi tragovi.



Na groblju smo posjetili jednobrodnu gotičku crkvu sv. Marije na Božjem polju koja ima preslicu s tri zvona.



Crkva sv. Marije na Božjem polju je izgrađena krajem 11. stoljeća, a prvi je put se spominje 1178. godine u jednoj ispravi pape Aleksandra III. Od 12. do 14. stoljeća bila je sjedište templara u Istri. Templari su je preuredili te pored nje izgradili samostan. Nakon što je ukinut templarski red u samostan su došli ivanovci (od 14. do 16. stoljeća), a nakon njih franjevci trećoredci, glagoljaši (od 1526. do 1806. godine). Redovi ivanovca i franjevca bili su rijetki u Istri. Do samostana su vodile hodočasničke ceste, među kojima je bila najvažnija drevna cesta koja je prelazila Mirnu kod Baštije (crkva sv. Marije od Baštije) i nastavljala do crkve sv. Marije na Božjem polju.



Današnji izgled crkve potječe iz 15 stoljeća. Na pročelju su uzidani rustikalni reljefi, dok je iznad portala uzidana kamena glava hunskog vladara Atile. Glava je okrunjena, s psećim ušima i isplaženim jezikom i simbolično upozorava što se može dogoditi osvajačima ako napadnu to mjesto. Prema jednoj istarskoj legendi, Atila je poginuo na Božjem polju tako da ga je pastir pogodio praćkom u „slipo oko".



U crkvi se nalaze i kasnogotičke freske nastale oko 1480. godine, a temeljito restaurirane u 18. stoljeću. Pretpostavlja se da ih je oslikala radionica Ivana iz Kastva, a čini se da je ovo njezino prvo i najkvalitetnije djelo. Ivan iz Kastva (15. stoljeće) je slikarsku izobrazbu vjerojatno stekao u radionici Vincenta iz Kastva, kojemu je po stilu bio vrlo blizak. Freske prikazuju Isusa Krista, četiri evanđelista, likove apostola i anđele. Freske se nalaze na zidovima svetišta, iza oltara, te na zidovima broda.



Valja spomenuti da iz ove crkve potječu najstarije istarske orgulje iz vremena franjevaca trećoredaca, slika Bogorodica sa svetcima slikara Zorzija Venture (16./17. stoljeće) koja se čuva u župnoj crkvi sv. Jeronima u Vižinadi te drveno raspelo s korpusom Krista na oltaru južnog zida koji pokazuje stilske sličnosti s domaćim slikarskim i kiparskim djelima.



Nekoliko metara južno od crkve sv. Marije na Božjem polju nalazi se kamena cisterna. Prvi put sam vidio cisternu na groblju. Cisterna se nekada nalazila u središnjem dijelu dvorišta samostana te je služila za vodoopskrbu samostana.



Pretpostavlja se da je jedini vidljivi ostatak samostana građevina ispred groblja (voznica), danas prenamijenjena u mrtvačnicu.



Zapadno od crkve sv. Marije na Božjem polju nalazi se svetište posvećeno Kraljici Mira iz Međugorja izgrađeno 2013. godine.



Prije nego što smo napustili nekada templarsko, tajnovito, Božje polje, primijetili smo zanimljiv križ izvan zidina groblja koji daje posebnu mističnu notu cijelom području.



Karta s lokacijom crkve sv. Marije na Božjem polju.



Post je objavljen 20.07.2021. u 18:40 sati.