Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ustrojstvo

Vojna inženjerija – 'pionirski narednik'

Inženjerija je rod borbene potpore kojemu je primarna namjena i temeljna zadaća borbena ili neborbena tehnička potpora drugim granama i rodovima vojske.

Dakle, iz ove definicije lako se uoči da inženjerija kao rod borbene potpore istu pruža tijekom same borbe, ali i izvan borbe.

Temeljne funkcije pokretljivost (mobilnost) borbenih rodova zavise od inženjerije, protupokretljivost (zaprečivanje) protivniku i ometanje njegove mobilnosti (rušenje), te preživljavanje na bojištu (bunkeri, skloništa, rovovi …) doista su u rukama inženjeraca.

Tako zapravo u insigniji inženjerijskih postrojbi uvijek će se pronaći razne utvrde, mostovi, rijeke, eksplozije, alati poput lopata, krampova, ali i sjekira …

Nazivi poput opkopari (saperi), pioniri (oni koji krče i otvaraju prolaze), pontoniri (premošćuju rijeke) … pa ako se još dodaju riječi poput jurišni (jurišni i lansirni mostovi), borbeni (borbeni pioniri) … sve to može postati zbunjujuće i nerazumljivo.

Pojavom komercijalnih filmova o nekakvim bradatim vojnicima koji umjesto pušaka nose sjekire te su stvari mnogima postale nerazjašnjene.

Naime, u vojsci se brada načelno ne nosi, ali jedino je borbenim pionirima to dozvoljeno (brada im štiti kožu lica od iskrenja tijekom brušenja alata – po Athumanunhu).

Zapravo, sve je počelo u 18-om stoljeću pojavom dužnosti 'pionirskog narednika', koji hoda na čelu pješačke satnije ogrnut kožnom pregačom i naoružan sjekirom, a lice mu prekriva gusta brada.

Iznad oznake čina 'pionirskog narednika' i u današnje moderno doba lako se uoči insignija dviju ukriženih sjekira. Ta insignija ništa ne mijenja u činu već samo dodatno opisuje isti.Post je objavljen 18.07.2021. u 16:08 sati.