Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ustrojstvo

Grb Oružanih snaga Republike Hrvatske (Hrvatske vojske)

Prije nego se raspišem o oznakama i insignijama ustrojstva vojski, a kako moram krenuti (poradi lakšeg razumijevanja razlikovnih elemenata) s ustrojstvenim oznakama Hrvatske vojske, opisat ću grb Hrvatske vojske.

Dakle, sam grb (ne ustrojstvena oznaka) Hrvatske vojske, predstavlja grb Republike Hrvatske položen na dva zlatna zaobljena povijesna grboslovna štita (blazona).

Naime, moderni oblik štita Republike Hrvatske, položen (uklopljen) je u zlatnu podlogu koja je opet u obličju povijesnog, ali i grba iz Domovinskog rata.

Upravo ovakav grb Hrvatske vojske nalazi se kao sastavni dio u svim ustrojstvenim oznakama i insignijama Hrvatske vojske i kao takav je jedinstven dio u oznakama grana, ali i ostalih oznaka (postrojbenih) Hrvatske vojske.

Metalni ili štikani (vezeni) grb nosi se i na kapama, beretkama ili ženskim šeširima koje su sastavni dio odore hrvatskih vojnika (inja), dočasnika (ca) i časnika (ca).

Ustrojstvene oznake ovalnog su oblika i prate oznaku Oružanih snaga Republike Hrvatske (Hrvatske vojske) koja je obrubljena ovalnom vrpcom u kojoj je u gornjem dijelu ispisan tekst 'REPUBLIKA HRVATSKA', a u donjem dijelu 'ORUŽANE SNAGE'.

U samom središtu nalazi grb OSRH obrubljen tropletom (pleterom). Ovu oznaku na lijevom rukavu nose svi pripadnici Hrvatske vojske.




Post je objavljen 14.07.2021. u 20:51 sati.