Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

IVAN MIRKOVIĆ – CUM GRANO SALIS
Prošla je godina dana da sam se iz Praga vratio s liječenja, a prije svog povratka napisao sam post posvećen Akademiji umjetnosti i dizajna u Pragu čiji je polaznik bio Pažanin Ivan Mirković, kipar i likovni umjetnik. Post sam završio rečenicom kako sam ja svoj ciklus pisanja o Mirkoviću ovime okončao.


Kada misliš da je sve kazano, da je sve napisano i da tvoje pisanje više neće doprinijeti osvjetljavanju novih saznanja, nikada nemoj reći nikad nego pusti vremenu da učini svoje. Istraživanje dokumenata i podataka postane poput ovisnosti kada predstavljaš osobu koja ima svoje društveno značenje, nađeš jedan trag koji te vodi drugom, pa kad više ne nađeš ništa onda tražiš dalje da budeš siguran da nisi nešto propustio. Kada naiđeš na novi podatak sretan si da možeš predočiti podatak koji je nepoznat široj javnosti.
Zrno soli koje je nedostajalo u toj mozaičnoj priči, ponudio nam je Ivo Palčić na svom blogu „Pag, naš otok“ u 10 nastavaka od 12. travnja do 21. lipnja 2021. u kojima je donio toliko novih spoznaja i dokumenata koji do sada još nisu bila viđena. Najveći dio novih dokumenata dolazi iz obiteljske arhive obitelji Mirković.

Obitelj još uvijek živi u nadi da će se posljednja želja Ivana Mirkovića jednoga dana realizirati.

Dokumenti su svjedočanstva jednog vremena koje nam pokazuje gdje je zapela i zašto nije ostvarena realizacija projekta zvanog galerija Ivana Mirkovića u rodnoj kući umjetnika.
Ivan Mirković svoj dio obećanja izvršio je poklonivši svom rodnom gradu mnoga vrijedna umjetnička djela za koje se neke od tih danas ne zna u kakvom su stanju i gdje se uopće nalaze.

Ogromna je šteta za grad Pag da se posljednja želja Ivana Mirkovića nije realizirala, jer rijetko koji grad na otoku i ne samo na otoku nije imao takvu priliku osnovati galeriju umjetnina kao što su djela Ivana Mirkovića koja bi za grad Pag imala kulturni značaj i izvan regionalnih okvira. Tim prostorom grad Pag bi dobio mjesto susreta generacija, druženja, mjesto kreativnih slikarskih i kiparskih radionica, izložbi drugih slikara, raznih društvenih događaja koji su nezaobilazni dio ljetne kulturne rute u turističkoj ponudi grada Paga.

Danas grad Pag krase dva vrijedna umjetnička djela Ivana Mirkovića, kip Jurju Dalmatincu i poprsje Bartolu Kašiću na glavnom gradskom trgu.

Premda gradske vlasti i prema ovim djelima pokazuju svoju (ne)brigu obzirom da su u ljetnim mjesecima Dalmatinac i Kašić dobro zaštićeni raznim suncobranima lokalnih kafića tako da im krema s velikim zaštitnim faktorom za sunce nije potrebna. Svaki pokušaj da se fotografirate ili selfate pored kipova kao trajna uspomena koju ćete ponijeti ili prenijeti na društvenim mrežama iz grada Paga, pada u vodu.

Od obiteljske kuće u rodnom Pagu, kuće i ateljea na splitskim Mejama, pa onda u konačnici i Akademije umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu bila bi zaokružena moja priča o Ivanu Mirkoviću međutim priča bi bila zaokružena da sam doživio Mirkovićevu galeriju u rodnom Pagu, ako ništa drugo ono barem bistu ispred njegove rodne kuće na Katine u rodnom Pagu.

Pag se svojom dicom dići u to sam siguran.Post je objavljen 14.07.2021. u 14:22 sati.