Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

26. GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI


ZA GENOCID U SREBRENICI IPAK NITKO NIJE OSUĐEN!


U genocidu u Srebrenici ubijeno je 8.372 muškaraca i dječaka bošnjaka s područja, tzv. enklave Srebrenice, a ubili su ih vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe. Srebrenicu kao enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom. Ali zauzele su je srpske snage 11. srpnja 1995. godine.Srpske snage ubile su sve muškarace u dobi od 13 do 77 godina.
Do sada, kroz 26 godina, su pronađena tijela tek oko 6 300 ubijenih.Treba podsjetiti da su nakon rata , kako bi grobnice ubijenih bile sakrivene, počela premiještanja tijela i kosti pobijenih sve kako bi se otežalo nalaženje, a time i prikrili zločini.
Glavni organizator pogubljena u Srebrenici bio je general JNA Ratko Mladić. Govorio je ljudima da im se ništa neće dogoditi i da se odjele, muškarci na jednu stranu žene na drugu. Postoje o tome izvještaji, izvorne dokumentarne snimke, svjedočanstva. Ali Odbačena je žalba u Haggu na odluku kojom je Mladić prvostupanjskom presudom odgovoran za genocid u Srebrenici.Mladiću je 8. 6 .2021. kao ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, izrečena pravomoćna presuda - doživotni zatvor za ratne zločine u BiH, objavilo je u Haagu peteročlano Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove.
Tri od pet sudaca Žalbenog vijeća usprotivilo se zahtjevu tužiteljstva kojim se tražilo da se bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba proglasi krivim za genocid počinjen 1992. u šest BiH općina Prijedoru, Kotor Varoši, Foči, Sanskom Mostu, i Vlasenici. Na osnovu dokaza Tužiteljstva, Žalbeno vijeće odbija temelj žalbe za genocid 1992. godine.
A za genocid u Srebrenici nije bilo sudačke volje, ili je u pitanju bilo jako lobiranje srpskih instrumentaliziranih činovnika koji su skidanje presude za genocid Mladiću, skinuli, misle, stigmu bilo kakvog povezivanja genocida sa srpskim narodom i Srbijom kao državom uopće.
Mladić za genocid u Srebrenici nije osuđen, pa srpska službena politika negira događanja u Srebrenici. Osuđen nije nitko za zločin genocida nad bošnjacima i srpska službena politika ne želi biti proizvoljna žrtva.
Kako je to moguće u 21 stoljeću da nitko nije osuđen za Srebrdnicu? Još uvijek dovoljno utjecajnih ljudi u svijetu europske i američke politike nije sjelo za stol, iako su se već prije 26 godina bavili politikom i poznat im je slijed događanja da bi napisalo Deklaraciju o potvrdi genocida u Srebrenici. I objavilo je svijetu u ovo vrijeme visoke informatičke tehnologije.
Ubijenih 8300 muškaraca moraju biti jači pravorijek od pet sudaca u Hagu, koji nikada nisu bili na terenu u selima u Bosni u kojima više nema muškaraca, o čemu svjedoče sada žene koje tamo žive, koji nisu posjetili nijednu grobnicu ni Memorijalni centar u Potočarima, čija svijest rat doživljava kao politiku jačeg nad slabijim, kao cikličko kretanje u društvima, koje u pozadini donosi novi ekonomski poredak. Što je genocid za pet sudaca u Haagu? To je riječ koja za njih nema nikakav opis počinjenja! Ono što nije učinilo sudbeno viječe i Međunarodni sud, mora učiniti međunarodna politika. Tu sadisfakciju Srebrenica i žene koje su ostale same, zaslužuju.
Margareta Zouhar Zec


PRENOSIM VIŠE TEKSTOVA S PORTALA SRBIJE I BIH KOJI DONOSE IZJAVE OSOBA KOJE U DRUŠTVU IMAJU ODREĐENE FUNKCIJE, TE NJIHOV STAV O SREBRENICI DANAS 11. SRPNJA 2021., 26. GODINA NAKON GENOCIDA

Nezavisna Novinska agencija Beta, u Srbiji piše:

Danas 26. godišnjica genocida u Srebrenici, u Potočare stigli zvaničnici BiH i Crne Gore, političari iz Srbije i ambasadori

Na komemoraciju povodom 26. godišnjice genocida nad srebreničkim Bošnjacima došli su zvaničnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pojedini političari iz Srbije i ambasadori brojnih zemalja.
U Potočare su stigli bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić, ministrarka spoljnih poslova Bisera Turković, ministar bezbednosti Selmo Cikotić.
Došli su i lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i potpredsednik Socijaldemokratske partije BiH Vojin Mijatović.
Iz Srbije su u Potočare stigli predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
U Memorijalni centar Srebrenica Potočari došla je delegacija Skupštine Crne Gore, koja je kao poklon ponela tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, nedavno usvojene u tom telu, navode sarajevski mediji.
U crnogorskoj delegaciji su predsednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, poslanici Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović, kao i 60 članova Foruma mladih Bošnjačke stranke. Poslanici Bošnjačke stranke su bili inicijatori Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je 17. juna usvojila Skupština Crne Gore.
Sa delegacijom Crne Gore stigao je i Boris Bojović, nikšićki vladika kanonski nepriznate Crnogorske prvoslavne crkve.
Poštu srebreničkim žrtvama u Potočarima odao i predsednik Crne Gore Milo Djukanović, potpredsednik Vlade Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Djordje Radulović.
Komemoraciji će prisustvovati i ambasadori brojnih država u BiH.

Portal klix.ba iz BiH :

Prilikom nošenja tabuta 19 žrtava genocida koji su danas ukopani u Potočarima, vjernicima su se pridružili i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari danas će biti obeležena 26. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Danas će biti sahranjeno još 19 žrtava. genocida koje su identificirane u posljednjoj godini.Đukanović je po dolasku u Srebrenicu kazao kako ovim činom staje u odbranu civilizacijskih vrijednosti.

"Obaveza je pokloniti se žrtvama, a u ovom vremenu nije manje važno i podsjetiti da svi moramo biti odgovorni zbog nesprečavanja pokušaja revizije, relativiziranja zločina", naveo je on.
Obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici prisustvovali su brojni lideri iz naše zemlje, regiona i svijeta.



ZVANIČNICI CPC / PORTAL KLIX.BA
Na komemoraciji u Srebrenicu došao i mitropolit crnogorski Mihailo sa episkopom Bojovićem
.


Među brojnim delegacijama iz zemlje i svijeta koje su danas bile na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima bio je i mitropolit crnogorski Mihailo.
U delegaciji Crnogorske pravoslavne crkve na komemoraciji sa mitropolitom Mihailom bio je i episkop Boris Bojović.
Mitropolit Mihailo prvi put je komemoraciji u Potočarima prisustvovao 2005. godine, čime je postao prvi pravoslavni sveštenik koji je ovaj grad posjetio nakon genocida.
Podsjećamo, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihajlo u fokus bh. javnosti je došao nakon što je prokomentarisao izjave ministra Vladimira Leposavića kazavši da je "negiranje užasnog zločina u Srebrenici, zločin samo po sebi pa makar to učinila vlada ili neki njen ministar".
"U Srebrenici je bio genocid, to jeste bio i bit će za sva vremena dok je ljudi. Danas je groblje žrtava genocida u Srebrenici jezivo mjesto koje pokazuje i opominje da je zlo među nama i čeka priliku da se očituje na najsvirepiji način", kazao je Mihajlo
.


Klix.ba / portal BiH
Vedad Ibišević klanjao dženazu i odao počast svim žrtvama ukopanim u Potočarima

Bivši proslavljeni reprezentativac BiH Vedad Ibišević danas je posjetio Potočare te zajedno s članovima porodica i mnogim drugim ljudima klanjao dženazu za 19 identifikovanih žrtava genocida.
Ibišević je odao počast svim žrtvama koje su ukopane u Potočarima, a 1992. godine je i sam bio prognanik iz rodne Vlasenice.
Uspješni nogometaš je često u svojim izjavama spominjao Srebrenicu, za koju kaže da mu je bolna tačka.
Poznato je da Ibišević često upućuje donacije i organizuje iftare u ramazana kao vid pomoći ljudima koji žive na ovom području.
Nedavno je s ocem Šabanom prisustvovao i na kolektivnoj dženazi nevinih žrtava u Vlasenici, odakle su spletom sretnih okolnosti izbjegli zločin odlaskom preko Tuzle do Sjedinjenih Američkih Država.
U srcima navijača BiH Ibišević je ostao kao neko ko je uvijek igrao maksimalno za reprezentaciju te je postigao neke od najvažnijih golova u historiji.


klix.ba /BiH

POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA :Emine Erdogan: I kada se pomisli da su suze presušile, znajmo da one teku unutra

Supruga predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan, odala je počast žrtvama genocida u Srebrenici, najstravičnijem zločinu počinjenom na tlu Evrope.
Prva dama Turske Emine Erdogan je na društvenim mrežama podijelila poruku povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici.
"I kada se pomisli da su suze presušile, znajmo da one teku unutra", napisala je Erdogan.



Balkans.aljazeera.net / portal piše:

Kavazović: Europa šuti i okreće glavu negirajući zločin genocida u BiH.

Srebrenica je mjesto sjećanja i sjećanja na nevine ljude ubijene u BiH pred očima cijele Europe koja ih nije željela vidjeti, rekao je reisu-l-lema Islaamske zajednice u Bosni i Hercegovini Hussein ef. Kavazović pripremajući se za dženazu. Kavazović je proučio molitvu za mučenike genocidau Memorijalnom centru Potočari.
Rekao je da Europa još uvijek dopušta poricanje genecida. „ Srebrenica je bila i ostala ne samo naše pitanje, već pitanje savjesti i morala cijele Europe.Srebrenica je mjesto sjećanja i sjećanja na nevine ljude ubijene u BiH pred očima cijele Europe koja ih nije željela vidjeti.A ne želi ih ni danas jasno vidjeti, jer šuti i okreće glavu negirajući zločine genocida u BiH i veličajući i odlikovajući ratne zločince.“

Aljazera. balkans.net

Džaferović: Iz faze poricanja prešlo se u fazu otvorenog veličanja genocida i njegovih počinilaca

“Iz faze poricanja prešlo se u fazu otvorenog veličanja genocida i njegovih počinilaca o čemu svjedoče odlikovanja koja im je dodijelila skupština entiteta i murali koji se u njihovu čast crtaju po nekim gradovima. Čak se ušlo u fazu napada na one koji svojim rezolucijama osuđuju genocid u Srebrenici”, poručio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


Bešlin: U Srbiji se otvoreno ismijavaju žrtve i slave počinioci genocida

“Negiranjem genocida se štiti ratna prošlost onih koji su u Srbiji i dalje na vlasti… cilj je zaštititi ideologiju i politiku koja je odgovorna za genocid”, kazao je Milivoj Bešlin, historičar i naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Jovanović: Srebrenica je simbol strašnog grijeha mog naroda

Predsjednik srbijanske Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović istakao je da je prošlo 26 godina od genocida te da je to previše vremena za svakog razumnog.
„Nema više razloga za priču o Srebrenici jednom godišnje. Odavno te rezolucije više nemaju smisla, kao što nikog od odgovornosti neće spasiti ni takve reakcije često na naknadnu pamet onih kojih je prepuna naša svakodnevnica“, kazao je komentirajući odnos Srbije prema Rezoluciji o genocidu koju je usvojila Skupština Crne Gore.
Ono što je za neke Jasenovac, dodao je, za druge je Srebrenica.
„Srebrenica je simbol strašnog grijeha mog naroda i vlasti koje su tada vodile tu zemlju“, istakao je.
Ta zla kojih je prepuna prošlost, smatra on, bit će ponovljena ako se nastavi dalje ovako.
„Mi ćemo svoj mir naći kada preuzmemo odgovornost za ono što smo uradili ili ono što nismo uradili, a bili smo dužni“, zaključio je Jovanović.




Post je objavljen 11.07.2021. u 18:24 sati.