Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Hrabroslovlje

Kanadska značka za hrabrost - 'Majka Kanada'

Kanadske oružane snage svojim ranjenim pripadnicima dodjeljuju 'crvenu značku za hrabrost' koja se naziva – Kolajna (medalja) za žrtvu. Ona se dodjeljuje preživjelim, ali i posthumno stradalim i poginulim.

Uz posthumno dodjelu ove kolajne ide i kolajna Memorijalni križ majke (udovice) nekome iz rodbine stradalog pripadnika kanadskih oružanih snaga (majka, supruga, kćer, sestra …).

Treba naglasiti da se Memorijalni križ dodjeljuje osobama ženskog spola poginulog pripadnika ili pripadnice kanadskih oružanih snaga.

Dakle riboni su crveno-bijelo crno crveno-bijeli i purpurni (ljubičasti), a dodatak je kolajna na kojoj je 'Tugujuća majka Kanade' – mlada kanadska nacija koja tuguje i oplakuje svoje mrtve vojnike.

Ideja koja je nastala u kontekstu povećanih žrtava u prekomorskim operacijama živa je još i danas (još uvijek nije ostvarena). Naime, golemi kip ogrnute žene koja pruža ruke prema Atlantskom oceanu (prema Europi) trebao bi se postaviti na istočnoj obali otoka Cape Breton.

Bila bi to zapravo 'Tugujuća majka Kanade' koja pruža ruke i poziva sve one koji su pali za Domovinu u prekomorskim operacijama (vojnici, mornari i zrakoplovci).




Post je objavljen 10.07.2021. u 11:54 sati.