Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Hrabroslovlje

'Crveno pero' – značka hrabrosti sjeverno-američkih starosjedilaca

Hrabrost sjeverno-američkih starosjedilaca svima je dobro poznata, ali da su čak i oni međusobno razlikovali najhrabrije među hrabrima manje je poznata činjenica.

Kako je pero bilo jedan od najvažnijih ukrasa (insignija) tako je upravo crveno obojano pero i postavljeno između temeljnih (brojem i položajem pera na glavi plemena su se međusobno identificirala) označavala ratnika koji je tijekom bitke bio ranjen ('ranjeno pero').

Slijedom toga postojala su i pera koja su označavala ratnika koji je tijekom bitke ubio protivnika ili ga čak i skalpirao (ove okrutne stvari bile su tijekom bitaka toga doba pokazatelji velike hrabrosti).

Kasnije, kada su starosjedioci 'uvučeni' u ratove 'bijelaca', te značke hrabrosti promijenile su se i postale više 'bjelačke', ali su se starosjedioci pobrinuli da ih barem malo opet vrate sebi prihvatljivijim.

Tako je prvi vojnički ribon za sudjelovanje u vijetnamskim operacijama (za američke veterane starosjedioce) dobio i pero kao dodatnu insigniju.

Kasnije to će se opetovati i za sudjelovanje u operacijama u Afganistanu gdje će po povratku starosjedilački veterani primati i medalje u obličju pera koje će opet biti obojano u boje ribona.
Post je objavljen 02.07.2021. u 21:49 sati.