Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Hrabroslovlje

Francuska medalja za ranjenog – 'ranjena Marianne'

Tko je zapravo bio na barikadama francuske revolucije? Tko je vodio narod u revoluciji? Koja je to bila od triju sestara: Sloboda, Pravda ili Republika (Domovina).

Nicolette (ime je Slobode), Madeline (ime je za Pravdu), a najmlađa sestra je Marianne (ime je Republike) i ona je simbol Francuske (mlada i jedra djevojka s frigijskom kapom na glavi).

Dakle, na francuskim medaljama česti je motiv glava djevojke koja nosi frigijsku kapu. To je Marianne (hrv. Marijana – složenica od Marija plus Ana).

Dok tako svi čvrsto vjeruju i tvrde da je Sloboda bila na barikadama, a Pravda vodila Narod, Athumanunh opet po svom – bila je to zapravo najmlađa sestra Republika.

Naime, Sloboda je već prešla ocean i bila je s američkim Kontinentalcima (Sinovi Slobode), a Pravda je lutala ostatkom tadašnje Europe, pa je tako u Francuskoj to jedino mogla biti Republika.

No, dobro, francuski riboni (zamjenice) za vojne medalje hrabrosti šarene se bojama i krase grudi najhrabrijih, baš poput ostalih 'znački za hrabrost'.




Post je objavljen 01.07.2021. u 20:18 sati.