Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liora

Marketing

STELLA MARIS, HAIFA, GORA KARMEL

34.dan
Gora Karmel se oduvijek smatrala svetim mjestom. Najčešće je povezujemo sa prorokom Ilijom i njegovim djelovanjem. Već smo spominjali Karmel kada smo opisivali Muhraku koja se nalazi na južnoj strani ove Gore. To je blagoslovljeno mjesto židovskih pustinjaka, a kasnije i prvih kršćanskih pustinjaka.


Spominjući Goru Karmel moramo spomenuti i Stellu Maris, karmelićansku crkvu.
Crkva Stella Maris nalazi se na sjevernoj strani Gore Karmel, sa koje se pruža prekrasan pogled na Haifu i cijeli zaljev.

Haifa je treći grad po veličini u Izraelu. Kažu da u Svetoj zemlji postoje tri različita grada: Jeruzalem – sveti grad u koji se ideš moliti, Tel Aviv – grad zabave i Haifa – radnički grad, grad ekonomije. Ovaj grad je dokaz kako ekonomija pomiruje i povezuje ljude, jer u Haifi arapi i židovi žive u miru. Haifa je veliki lučki grad. Ovdje je rafinerija nafte, trgovina nakitom i dijamantima, Bahajski vrtovi, pa čak i najveće lječilište u Izraelu Na početku prošlog stoljeća ovdje je živjelo oko 5000 ljudi, a danas ima 300 000 stanovnika.
Ali vratimo se mi na Goru Karmel sretanU crkvu Stella Maris – Zvijezda mora.


1155 g. grupica hodočasnika i križara ne žele se vratiti u Europu, nego se povlače na Goru Karmel i stvaraju zajednicu. Započinju živjeti redovničkim životom u duhu proroka Ilije i posebno štujući Djevicu Mariju. Smjestili su se na mjestu Ilijine špilje i tamo sagradili samostan Karmelićana – Stella Maris. Tako je nastao Karmelićanski red prvih kršćanskih pustinjaka.
U Crkvi, ispod oltara nalazi se špilja u kojoj je boravio slavni prorok Ilija.
Sama kupola crkve je prekrasno oslikana raznim marijanskim i proročkim motivima. A sam Gospin kip je izrađen od cedrovine.



Post je objavljen 30.06.2021. u 21:37 sati.