Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Gimnazija

Dok smo prilazili zgradi gimnazije, slušala sam kako Matea i Melita komentiraju strahotu razaranja koje je pogodilo samo srce Petrinje. Upitala sam ih - želite li ući unutra? Pogledale su se prvo međusobno, a onda pogledale i mene, u nedoumici što da učine. A onda je Matea prva rekla - ja ću ući.

Ušli smo sa dvorišne strane, Damir ispred nas zveckajući ključevima. Teško mi je pronaći prave riječi za opisati ono što sam osjećala u tim trenucima. Za mene ovo nije tek zgrada gimnazije; moja je mladost u tim zidovima i prostorijama, bezbrižni dani puni prekrasnih uspomena na plesnjake, na skrivene poglede u prolazu na stepenicama, na kabinet biologije u kojem sam se grozila zmija u staklenim bocama, na sve divne ljude koji su ostavili tako puno traga u mojem srcu.

Na ulaznim je vratima još uvijek adventski vjenčić, a ispred ulaza jaslice koje je netko iznio. Damir je otključao i ušao prvi. Na lijevoj je strani puno cvijeća u teglama, očito su ga nečije brižne ruke postupno donijele da ga spase. Na stolu stoje kapice Djeda Mraza, korištene za podjelu poklona umirovljenim profesorima par dana prije potresa. I konačno stepenice, koje vode u prizemlje zgrade. Gledala sam popucale zidove, okićeno božićno drvce koje još uvijek stoji kraj prednjeg ulaza, i samo su me zapljuskivala sjećanja. Bujica sjećanja komešala se mojim mislima dok sam hodala za njima i snimala oštećenja na zgradi. Gledala stepenice koje vode na kat i kroz pukotine na zidovima vidjela sva lica koja tako rado sretnemo na godišnjici mature ili na ulici.

Nismo se dugo zadržavali unutra, dovoljno da naše gošće novinarke naprave nešto fotografija u prizemlju. Zapravo me tek kasnije, kad sam pogledala snimku, silna studen stegla u duši. Zbog tako živih sjećanja, zbog sjete za nekim davno prohujalim godinama, zbog tuge što je moj Grad morao istrpjeti takvo razaranje.
Zahvaljujući našim sjećanjima naša gimnazija živi, bez jezivih rana i pukotina. Nosi sve nas u svom starom srcu, baš kao i mi nju.

( opet ponavljam - iz nekog razloga ne mogu staviti snimku napravljenu mpbitelom ovdje; tko želi, neka je pogleda na mojem Facebook profilu )

Post je objavljen 30.06.2021. u 19:39 sati.