Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Zaboravljena vještina printanja fotki

Danas živimo u "digitalnom" svijetu.

Pogotovo kada je fotografija u pitanju, gotovo svi danas snimaju fotografije isključivo u digitalnom obliku. Bilo digitalnim fotoaparatima, bilo mobitelima s kamerom. Onih koji se bave klasičnom "analognom" fotografijom (kod koje je izrada fotografije na papiru sasvim uobičajeno i neizbježno), danas ima jako malo.

No problem je u tome što jednako tako velika većina ljudi i čuva fotografije u digitalnom obliku. Malotko danas printa fotografije na papir, a što je nekada bila sasvim uobičajena pojava. Događaju se čak i apsurdi da ljudi, pogotovo mlade "moderne" generacije, na računalima i mobitelima imaju na tisuće kojekakvih fotografija (što osobnih i obiteljskih uspomena, što umjetničkih pokušaja i tome sličnog), ali niti jednu od njih isprintanu na papiru!

Kada ih se pita zašto ne printaju svoje fotografije na papir, uglavnom odgovori budu nebuloze u stilu da je to "skupo" ili da "albumi sa slikama zauzimaju puno mjesta", da su "glomazni", "nespretni" ili čak i "zastarjeli", ili se pak pravdaju time da "nemaju živce odabirati koje slike da isprintaju". No moglo bi se raspravljati o tome koja je stvarna vrijednost neke uspomene u obliku fotografije, te koliko tek živaca čovjek izgubi ako ta digitalna fotografija neke važne, reklo bi se neprocijenjive, uspomene "nestane".

Zašto i kako nestane?

Kompjuteri se kvare, pogotovo njihovi hard diskovi. Isto tako i memorijske kartice te ostali mediji za pohranu (poput npr. USB stickova) mogu "crknuti". O mobitelima ne treba ni pričati, jer osim što mogu "crknuti" ili se razbiti, može ih se vrlo lako izgubiti, ili mogu biti ukradeni, a sa njima i sve na njima pohranjene fotografije. Tu naravno pomaže back-up, ali ni on nije 100% garancija...

Osim toga, digitalna fotografija ovisi i o izvoru energije - ako nema struje (bilo na el. mreži ili u bateriji), nema ni digitalne fotografije... ne može ju se niti snimiti, a kamoli gledati.

Post je objavljen 16.07.2021. u 18:20 sati.