Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Euromanija – Italija se promeće u „dark horse“ Eura, a Hrvatska je konačno srušila Škotsku!

Prije dva dana završena je grupna faza Eura. Drugi krug natjecanja izborilo je 16 reprezentacija, a uz prvoplasirane i drugoplasirane iz šest skupina, svoje mjesto u nockaut fazi našle su i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Drugu fazu EP-a izborili su: Hrvatska, Italija, Austrija, Wales, Belgija, Danska, Češka, Engleska, Švedska, Ukrajina, Nizozemska, Španjolska, Francuska, Njemačka, Portugal i Švicarska. Natjecanje po skupinama ponudilo je dosta dobrog nogometa, a neki dvoboji bili su uistinu spektakularni (pogotovo okršaji velikana u skupini F). Ako su dva uvodna kola bila taktički dosta zatvorena, bez previše golova i konkretnih prilika, u odlučujućem trećem napokon se „odčepilo“. Posljednje kolo ponudilo je fantastičan nogomet, a jedna od najboljih utakmica bila je ona između Švedske i Poljske, kao i ona između svjetskih i europskih prvaka, Francuske i Portugala (2-2). S jedne strane Mbpape, s druge Ronaldo. Spektakl je bio zagarantiran. No, premda efikasna, bila je to vrlo čudna utakmica bez pravog ritma, s čak tri dosuđena jedanaesterca (jedan za Francusku i dva za Portugal)! Iako smo vidjeli četiri pogotka i još nekoliko izglednih prilika na obje strane, dojam je da su i jedni i drugi ostali dužni. S obzirom na to kakva imena imaju u svojim redovima, obje reprezentacije mogu puno bolje od ovoga. Na kraju, Francuska je završila kao prva, a Portugal kao tek treći u skupini F (druga je bila Njemačka). Još jednu nogometnu poslasticu ponudili su nam Poljaci i Šveđani. Ovaj dvoboj bio je od velike važnosti za Poljsku, koja je nakon poraza od Slovačke i boda protiv Španjolske trebala pobjedu za plasman u osminu finala. Šveđani su pak bili u puno komotnijoj situaciji. Naime, već ranije su osigurali drugi krug, jedino pitanje je bilo s koje će pozicije do njega doći. Pobjeda i remi jamčili su im prvo mjesto, dok bi u slučaju poraza ovisili o rezultatu utakmice Španjolska-Slovačka (pobjeda Furije značila pad Šveđana na treće mjesto, dok bi pobjedom Slovačke, kao i remijem također bili treći). Iako je Švedska povela 2-0, sredinom drugog poluvremena Poljaci su se probudili, te nekoliko minuta prije kraja izjednačili rezultat. Potom su bacili sve karte u napad. Međutim, sijevnula je kontra Šveđana, koju je Klasson rutinski realizirao. Švedska je tako i službeno „zapečatila“ prvu poziciju, dok su Poljaci ispali s Eura. Uz to, pobjeda Švedske nad Poljskom gurnula je Vatrene na Španjolsku već u osmini finala.

Nockaut faza igrat će se ukupno četiri dana, a svaki od njih ponudit će dva dvoboja. Prvi je na rasporedu danas u 18 sati, a riječ je o ogledu Danske i Walesa (Amsterdam) Tri sata kasnije, na teren će izaći nogometaši Italije i Austrije (London). Nedjelja nam donosi ogled Nizozemske i Češke, dok je navečer na programu pravi spektakl – dvoboj Belgije i Portugala! U ponedjeljak na teren izlaze i naši Vatreni, koji put do četvrtfinala traže preko neuvjerljive, ali uvijek opasne Španjolske. Druga utakmica dana je ona između Francuske i Švicarske. U nastavku teksta kratko ću prokomentirati parove osmine finala.

Danska – Wales – bit će to dvoboj dvije čvrste i iznimno disciplinirane reprezentacije. Obje momčadi u svojim redovima imaju velik broj kvalitetnih nogometaša, od kojih dobar dio igra u najjačim europskim ligama. Najveća zvijezda Velšana svakako je Gareth Bale, a premda nije ni blizu prave forme, uvijek je u stanju jednim potezom riješiti utakmicu. Što se tiče Danske, izdvojila bih napadača Barcelone Martina Braithwiata. Radi se o klasičnoj „devetki“, a unatoč činjenici da još uvijek nije zabio pogodak na ovom Euru, nipošto ga se ne smije olako shvatiti. Premda se nalazi u golgeterskoj krizi, ne igra loše i samo je pitanje vremena kada će proraditi. Iako je teško reći tko je favorit, blagu prednost dajem Danskoj. Naime, na ovom prvenstvu prikazali su se u potpuno drukčijem izdanju od onog na što smo od njih navikli. Do sada smo svjedočili njihovoj igri u čvrstom bloku, dok su se u napadu oslanjali isključivo na učestale centaršuteve. Također, dosta nadanja polagali su i prekide. No, na aktualnom Euru su sušta suprotnost od toga. Danci sada teže brzoj tranziciji, otvarajući pritom dosta prostora svojim napadačima. Nema više taktike „nabij pa šta bude“, sada se teži kombinatorici, a takav stav vrlo brzo je počeo donositi rezultat. Iskreno, ovakva mi se Danska puno više sviđa. Velšani pak ne odustaje od svog uobičajenog načina igre. I dalje prezentiraju nogomet s puno trke, zračnih duela, „svijeća“ i kaznenih prostor i obranom na granici agresivnosti.

Italija – Austrija – premda je već na prvi pogled jasno tko je ovdje favorit, ovo bi ipak mogao biti jedan vrlo zanimljiv susret. I jedna i druga reprezentacija su među najugodnijim iznenađenjima dosadašnjeg dijela prvenstva. Mancinijeva Italija sušta je suprotnost svemu čemu su Azzuri godinama težili. Nema više catencia, Italija napokon igra nogomet! Zapravo kad malo bolje razmislim, ova Italija me umnogome podsjeća na igru Vatrenih iz Rusije. Jednom riječju – savršenstvo. Posebno impresivna bila je njihova pobjeda nad Walesom, do koje su došli s čak osam rezervnih igrača! Italija nesumnjivo, postaje „dark horse“ ovog EP-a. No, nešto se tu pita i Austrija. Na Euro su došli bez prevelike pompe, s ciljem pružanja što boljeg otpora Ukrajini i Nizozemskoj. Svoju jedinu priliku vidjeli su utakmici sa Sjevernom Makedonijom. Ipak, znali su da im ni eventualno treće mjesto ne garantira prolazak dalje, pa su bili iznimno oprezni s bilo kakvim prognozama. Međutim, Austrija je grupnu fazu završila na drugom mjestu, svladavši i Sjevernu Makedoniju i Ukrajinu. Jedini poraz doživjela je od Nizozemske. Posebno fascinantna bila je utakmica protiv Ukrajine, u kojoj su Austrijanci imali nestvarnu statistiku. Naime, u rubrici udarci prema golu pisalo je: Ukrajina 4, Austrija 17! Mislim da takvo nešto nije napravila ni Njemačka kada su na SP-u u Brazilu 2014. gazili sve redom. Ako sam rekla da me Italija podsjeća na Hrvatsku, onda me Austrija definitivno podsjeća na Njemačku (isključivo po stilu igre, ne rezultatima!). Osmina finala između Italije i Austrije igra se u 21 sat, a status favorita pripada Azzurima. Respekt Austriji zbog svega što je do sada postigla, no ova Italija izgleda uistinu impresivno.

Nizozemska – Češka – još jedan par koji bi mogao ponuditi dosta neizvjesnosti. I na terenu i na tribinama. Krenimo redom. Nizozemska se nakon dugih sedam godina napokon vratila na veliku scenu. Zadnje veliko natjecanje bilo im je SP u Brazilu 2014., na kojem su i osvojili brončanu medalju. Nakon toga nisu se uspjeli kvalificirati na sljedeći Euro (Francuska 2016.), kao ni na Mundijal (Rusija 2018.). Crni niz konačno je prekinut plasmanom na Euro 2020. Za takvu nogometnu velesilu, koja je svijetu dala brojne legende poput braće de Boer, Marca van Bastena, Ruuda Gullita i Johana Cruyffa, složit ćete se, predug post. Stoga nimalo ne čudi što na ovaj Euro nisu doputovali s ogromnim očekivanjima. Premda su jedni od domaćina, te imaju odličnu reprezentaciju, još uvijek ne mogu odmah poletjeti u nebeske visine. Za veliki dio njihovih reprezentativaca ovo je prvo veliko natjecanje, zbog čega još uvijek nemaju dovoljno iskustva u velikim utakmicama. Ipak, to ne mora biti presudno. Česi su pak svoj primarni cilj već ostvarili i sve više od toga za njih bi bio odličan rezultat. No, neće samo na terenu biti zanimljivo. Naime, utakmica se igra u Budimpešti, na jedinom stadionu koji na kojem je dozvoljen maksimalan kapacitet. S obzirom na to da od Praga do Budimpešte ima svega nekoliko sati vožnje autobusom, za očekivati je invaziju Čeha na mađarsku metropole. No, i Nizozemci bi mogli imati veliku podršku. Kao što sam već ranije spomenula, „tulipanima“ je ovo prvo veliko natjecanje nakon sedam godina, što bi moglo nagnati njihove navijače da masovno pohode Budimpeštu.

Belgija – Portugal – jedan od derbija osmine finala. I o jednima i o drugima se više-manje sve zna. Portugal je aktualni europski prvak, dok je Belgija osvojila brončanu medalju na SP-u u Rusiji, a taj niz želi nastaviti i na ovom prvenstvu. Zanimljivo, riječ je o dvije reprezentacije koje imaju potpuno različitu filozofiju igre. Belgija igra „lipo za oko“, teže brzoj kombinatorici koja potom otvara golemi prostor za napadače. Portugal pak igra vrlo defenzivno. Voli prepustiti posjed lopte protivniku, a onda vrebati svoju priliku iz kontranapada. Dvoboj Portugala i Belgije ponudit će i veliki dvoboj Cristiana Ronalda i Romela Lukakua, perjanica Juventusa i Intera. Obojica na ovom Euru igraju sjajno, te vode veliku bitku za „zlatnu kopačku“ prvenstva. Zapravo je šteta što se sastaju već u osmini finala i nećemo moći svjedočiti njihovom međusobnom dvoboju do samog kraja. Ovako onaj tko prođe dalje ima velike šanse da se u konačnici okiti naslovom najboljeg strijelca Eura. Premda se radi o dvije gotovo podjednake momčadi, status blagog favorita dajem Belgiji.

Hrvatska – Španjolska – a što reći, ždrijeb nas nimalo nije mazio. No, nećemo si unaprijed stvarati alibije. Na kraju krajeva, za tim nema apsolutno nikakve potrebe! Iako se Hrvatska dobrano namučila u prva dva kola, u onom posljednjem napokon je proigrala. I samim time srušila čitav niz negativnih rekorda. Prvo i najvažnije, konačno smo pobijedili Škotsku! Drugo, napokon smo slavili na Hampden parku! Treće, po prvi put u povijesti slavili smo u posljednjem kolu skupine, a da ranije prije toga nismo osigurali prolazak dalje! Daliće boysi napokon su zaigrali onako znaju i rezultat nije izostao. Modrić, Vlašić i Perišić letjeli su terenom i odveli Hrvatsku u osminu finala. A tek profesorski gol kapetana vanjskim dijelom kopačke? Milina! Što se tiče Španjolske, i oni su se, baš kao i Hrvatska, silno namučili u prva dva kola. Tako su uoči trećeg kola imali tek mršava dva boda osvojena protiv Švedske i Poljske. No, sve to su obilato naplatili u posljednjem kolu, kada su do vrha natrpali nemoćne Slovake (5-0)! Dakle i Hrvatska i Španjolska drugi krug dočekuju puni samopouzdanja. Ove dvije reprezentacije odlično se poznaju. Španjolci teže velikom posjedu i čuvenoj „tika-taki“, dok Hrvatska također voli imati loptu u nogama, no ne da „satima“ kruži oko protivničkog šesnaesterca, već da čim prije razigra svoje napadače. I ovdje je teško reći tko je favorit, pa je najbolje reći da ga ni nema.

Francuska – Švicarska – ovdje je pak bjelodano jasno tko je favorit za četvrtfinale. Svjetski prvaci našli su u skupini smrti, no na kraju su ipak došli do prvog mjesta. Istina, znatno teže od očekivanog. Pobijedili su jedino Njemačku, dok su s Mađarskom i Poljskom odigrali neriješeno. Švicarci su pak prošli tek kao treći i to u znatno lakšoj skupini od Francuza. Jedinu pobjedu ostvarili su protiv Turske, dok su u preostala dva dvoboja osvojili četiri boda (remi s Velšanima i poraz od Talijana). Francuzi love svoje treće uzastopno finale, dok bi Švicarci voljeli otići barem korak dalje nego u Rusiji (ispali u osmini finala). Vjerujem da nitko u Hrvatskoj ne bi imao ništa protiv takvog raspleta. Dapače, svi bi bili oduševljeni. Švicarci, držimo Vam fige!

Engleska – Njemačka – još jedan veliki derbi osmine finala. Ni jedni ni drugi ne blistaju na ovom prvenstvu, pa je teško predvidjeti krajnji ishod. Njemačka je odigrala samo jednu odličnu utakmicu i to onu protiv Portugala (4-2). Engleska, iako još uvijek neporažena, još uvijek ne oduševljava igrom. Premda su u prvom kolu pobijedili Hrvatsku, dojam je da su više Vatreni bili loši nego Englezi dobri. Nisu briljirali ni u utakmici s Češkom, unatoč minimalnoj pobjedi. Bit će to tvrda utakmica, u kojoj nema izrazitog favorita.

Švedska – Ukrajina – ovo bi mogao biti još jedan zanimljiv susret. Švedska je jedna od senzacija dosadašnjeg dijela natjecanja. Naime, osvojili su prvo mjesto u skupini E ispred favorizirane Španjolske! Ukrajina je pak, prilično razočarala. Jedinu pobjedu ostvarili su protiv Sjeverne Makedonije, dok su poraženi od Nizozemske i Austrije. No, kada pogledate sastav ukrajinske reprezentacije, dojam je da mogu puno više od prikazanog. Ipak, zbog svega viđenog status blagih favorita dajem Šveđanima.



Post je objavljen 26.06.2021. u 17:19 sati.