Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

REPREZENTACIJA OPASNA ZA SVAKOGA


POKRETAČ MODRIĆ

“Kada ovako igramo onda smo opasni za svakoga” rekao je Luka Modrić nakon utakmice 22. lipnja u kojoj je hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila reprezentativnu ekipu Škotske s 3: 1. S tim rezultatom 3:1 Hrvatska se plasirala u osmine finala na Europskom prvenstvu, osvojivši drugo mjesto u skupini D sa 4 boda . Prva je Francuska s 7 bodova.



Žestina zagrljaja nogometnog izbornika Dalića i hrvatskog reprezentativnog majstora nogometa Luke Modrića nakon kraja utakmice govorila je više od riječi. Slika je govorila tisuće riječi, koje nogometnim gledateljima nisu komunicirane ni na kojoj pres konferenciji. Zagrljaj je to bio na jedno rame, pa na drugo rame. Nogometni izbornik je Luku stisnuo kao najdražu curu koju je ikada upoznao. Dalićev zagrljaj je poslao poruku zahvale majstoru i kapetanu reprezentacije Modriću za sve što čini za reprezentaciju. A Luka Modrić bez sumnje čini mnogo. Lukin gol je rezultat igre, ali i rezultat njegova majstorskog znanja nogometa. Da u nogometu, kao u karateu postoji majstorski dan,- karate majstor ima najviši osmi dan- onda bi se ime Modrić pisalo - nogometni majstor osmoga dana.

U izjavi nakon utakmice Luka Modrić je rekao da mu je drago da je njegov gol pomagao, ali rekao je i ovo “ važnija mi je igra ekipe”. Nakon bljedih i bezidejnih utakmica, s reprezentacijama Engleske i Češke odigranih 13. i 18. lipnja dogodila se renesansa u reprezentativnoj igri Hrvatske sa Škotskom. Golove su za Hrvatsku dali, Nikola Vlašić,Luka Modrić i Ivan Perišić.
Nije li zapravo glavni savjetnik oko izbora igrača koje treba pozivati u reprezentaciju, da igraju na ovom Europskom prvenstvu izborniku Daliću upravo Luka Modrić? Modrić iz perspektive svojih mogučnosti i svog nogometnog pogleda jako dobro zna tko je dorastao reprezentativnoj ekipi i nogometu koji se trenutno igra, tko što i koje pozicije može graditi, tko iz koje pozicije može dati gol, kada nema prema izboru taktike, špic igrača. Nema u reprezentaciji izvanrednih Manđukića i Rakitića, ali dolaze mladi .
A izborniku Daliću savjet i treba, jer njegove su izjave za medije postale kao izjave nekog gurua koji učestalo naglašava mirnoću, dostojanstvo i strpljivost. Taj izbornik nema više retorike u kojoj bi pričao o igračima, novima, starima, njihovim mogučnostima i grama na pojedinim pozicijama, koga će pozvati u reprezentaciju, taktici koju primjenjuje suparnička ekipa, ništa od toga javnost ne čuje…Pa kada se govori o nogometu, priča se nogometnom retorikom, kada se govori o modi, priča se retorikom modnih trendova i o modi, kada o politici o političkim razinama i ljudima tih razina… No pitanje je da li je gospodin izbornik Dalić pravi izbornik za ovaj Euro ili samo živi na staroj nogometnoj slavi hrvatske reprezentacije viceprvaka svijeta? U svakom slučaju od Luke Modrića, činjenica je izbornik Dalić može jako mnogo naučiti.
No emocije su jaki pokretači i opet će netko za nekoliko godina napisati knjigu i u svojoj biografiji iznijeti sjećanja na događaje s Eura 2020, odnosni 2021. godine. I postati će poznato ono što sada nije .

Margareta Zouhar Zec


MOJA IGRA
Luka Modrić godine 2018. postao je prvi nogometaš na svijetu koji je u istoj godini osvojio četiri najprestižnije zlatne nagrade za najboljeg igrača: Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva, nagradu FIFA-e za najboljeg nogometaša, Nagradu UEFA-e i Ballon D’Or France Footballa. Među nagradama i trofejima ističu se još i tri UEFA-ina Superkupa, četiri osvojena FIFA-ina svjetska klupska prvenstva, nagrada za najboljeg veznog igrača Lige prvaka, najboljeg igrača svjetskog klupskog prvenstva i nagrada za najboljeg sportaša svijeta u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara. Oženjen je Vanjom Modrić (rođ. Bosnić) i otac troje djece.
Iz knjige Autobiografija Luka Modrić - Moja igra, koju su napisali Luka Modrić i Robert Matteoni, 368 stranica, Izdavač Corto Literary , izdana 2019.






Post je objavljen 23.06.2021. u 09:58 sati.