Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DRONOVI U POLJOPRIVREDI


POTPORE ZA KRIZNO SKLADIŠTENJE VINA




U petak, 18. lipnja 2021. godine objavljen je Javni poziv na provedbu mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Cilj mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima je osloboditi kapacitete prijema nove berbe grožđa, proizvodnje i skladištenja vina na način da se proizvođaču dodjeli potpora ako vino preda na destilaciju, na razini veleprodajne cijene vina. Potpore za krizno skladištenje vina za cilj imaju potaknuti proizvođače vina da određene količine vina zadrže u skladištu i ne stavljaju ga na tržište, čime se uravnotežuje ponuda i potražnja u ovim okolnostima.

Riječ je o nastavku kriznih mjera pomoći sektoru vinarstva koje su se pokazale efikasnima u prošloj godini, za mjeru Destilacija vina u kriznim slučajevima je iskorišteno 100 % od ukupno raspoloživih sredstava, dok je u mjeri Potpora za krizno skladištenje vina iskorištenje bilo 88 %, a iskorištenje Vinske omotnice za 2020. godinu gotovo 94 %.

Rok za podnošenje prijava na mjere traje od 19.6.2021. do 28.6.2021. godine.
Više informacija na: Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju


PROGRAM POTPORE PČELARIMA U e-savjetovanju

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u postupak elektronskog savjetovanja Program potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala, s ciljem smanjenja gubitaka pčelinjih zajednica uzrokovanih nepovoljnim meteorološkim prilikama. Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od 3 milijuna kuna.
Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto.
Putem Programa pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine. Njegovom provedbom izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.
E savjetovanje na linku

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=16892

DRONOVI U POLJOPRIVREDI

Djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede mr. sc. Darko Lugonja, dipl. ing. agr. Željko Pavlović i mag. ing. agr. Ivan Krušelj održali su ovoga tjedna u Zadru još jednu u nizu edukativnih i demonstracijskih aktivnosti za poljoprivredna gospodarstva iz područja precizne poljoprivrede, primjene geografskog informacijskog sustava (GIS) i inovativnih tehnologija u poljoprivredi. Demonstraciji u Zadarskoj županiji je prisustvovalo tridesetak poljoprivrednih proizvođača iz županije, a do kraja godine planirano je održavanje još desetak sličnih radionica o preciznoj poljoprivredi diljem Hrvatske.
Cilj predavanja i demonstracijskih aktivnosti je objasniti i približiti tehnologije koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti značajne uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda. Uz teorijski dio, održana je i demonstracija rada s tzv. dronovima, modernim bespilotnim letjelicama kojima će se uz pomoć senzora prikupljati podatci na terenu, a što će poljoprivrednicima dati snažniju kontrolu nad poljoprivrednom proizvodnjom te ju učiniti jeftinijom i produktivnijom.
„Kao odgovor na sve veću potražnju te istovremenu potrebu za smanjenjem cijena proizvoda, poljoprivrednicima i agronomima nudi se rješenje implementacije inovativne tehnologije. Među aktivnostima demonstracije tehnologija precizne poljoprivrede, prikazali smo konkretnu primjenu bespilotnih letjelica kojima je moguće efikasnije i preciznije obnavljati različite izvide ili prskanja usjeva, pogledati polja povrća i voća, vinograda i slično i ustanoviti je li se na biljkama pojavila neka bolest, kao i na kojem dijelu polja nedostaje vode ili mineralnih gnojiva, što omogućava ciljano djelovanje i uštede u proizvodnji.“, naglasio je mr. sc. Darko Lugonja, voditelj Odjela za mehanizaciju i primjenu inovativnih tehnologija u poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede.
Predavanje i demonstracijske aktivnosti u svrhu prikaza korištenja bespilotnih letjelica, specijaliziranih kamera i dodatne opreme koja se koristi u preciznoj poljoprivredi te programskih rješenja koja služe za obradu dobivenih podataka, organizirana su u suradnji sa tvrtkom Technologic Industry d.o.o. iz Samobora.



Post je objavljen 19.06.2021. u 08:18 sati.