Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liora

Marketing

TABGHA

29.dan
Tabgha je hodočasničko mjesto, poznato po Isusovom čudesnom umnožavanju kruha i riba. Isusa je svjetina pratila već nekoliko dana i bili su umorni i gladni, ali učenici nisu imali dovoljno hrane za sve, osim nekoliko komadića kruha i ribe. Međutim, Isus je hranu umnožio i bilo je dovoljno da nahrani 5000 ljudi.
Sviđa mi se poruka trenutka umnožavanja hrane. Bog je zadovoljio njihovu potrebnu upravo onda kada je ona trebala biti zadovoljena. Nije radio čudesa ni prije, ni poslije, jednostavno je zadovoljio potrebu u trenutku kada se je javila kriza.


Tabgha je varijacija grčkog imena Heptapegon, što u prijevodu znači Sedam izvora.
Grad Tabgha smješteno je u dolini i bilo je poznato po sedam toplih izvora koji se slijevaju u Galilejsko jezero. Zbog toplije vode u tom dijelu jezera, omogućeno je stvaranje više algi koje su privlačile ribe. Stoga je Tabgha bilo popularno ribarsko mjesto. U bilo koje god doba godine bila je zelena i svježa, sa mnogo stabala i palmi.

U sjećanje na Isusovo čudo množenja kruha i riba, rani kršćani su ovdje sagradili crkvu. Zove se Crkva umnoženja kruha i riba (Church of multiplications). Središnji dio crkve čini kamen iznad kojeg je Isus lomio kruh. Upravo iznad tog kamena je sagrađen oltar.
Crkva je nekoliko puta bila uništena i obnavljana. Zadnji put je obnovljena oko 1980 godine. Danas u crkvi možemo vidjeti prekrasan originalni mozaik košarica kruha i ribe, i općenito pod crkve je originalan mozaik. I naravno, oltar – kamen kao originalno mjesto lomljenja kruha.



Post je objavljen 15.06.2021. u 20:02 sati.