Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Engleska - zemlja čaja, sendviča i Big Bena

Europsko nogometno prvenstvo počelo je prije tri dana. U narednih mjesec dana odigrat će se 51 utakmica u 11 gradova diljem kontinenta. Jedan od domaćina je i London, koji će ugostiti tri utakmice skupine D, dva susreta osmine finala, kao i oba polufinala i finale. Set londonskih utakmica otvoren je jučerašnjim derbijem Hrvatske i Engleske, a s 1-0 slavila je Engleska.

Engleska je otočna država smještena u Zapadnoj Europi, a njena obala izlazi na čak tri mora: Keltsko, Irsko i Sjeverno. Engleska je jedna od četiri države Ujedinjenog Kraljevstva, u sklopu kojeg su još i Škotska, Wales i Sjeverna Irska. Ima oko 56 milijuna stanovnika, čime je jedna od najmnogoljudnijih zemalja Europe. Službena valuta je engleska funta.

Ono što je za Italiju renesansno slikarstvo, za Rusiju književnost, to je za Englesku bio rock'n'roll šezdesetih godina prošlog stoljeća. Iz Engleske su potekli neki od najpopularnijih svjetskih rock bendova, poput Beatlesa, Rolling Stonesa, Queena i Led Zeppelina. Spomenuti glazbeni sastavi obilježili su zlatne godine engleskog rocka. Njihove pjesme su u vrlo kratkom razdoblju postale planetarni hitovi, a većina njih i dan-danas je rado slušana. Premda su sva četiri benda svojevremeno žarila i palila, najomiljeniji definitivno su bili Beatlesi. Liverpulski bend u svom je sastavu imao neke od najvećih glazbenika svih vremena poput Johna Lennona, Ringa Stara, Paula McChartneya i Georgea Harissona. U ranijim godinama ulogu bubnjara imao je i Pete Best, koji se tako smatra „petim Beatlom“. U svojoj impresivnoj karijeri Beatlesi su izbacili more hitova, a neki od najpopularnijih su: Yesterday, Yellow Submarine i Let it be. O velikoj popularnosti ovog kultnog benda najbolje govori činjenica da liverpoolski aerodrom nosi ime po John Lennonu! U najpopularnije svjetske rock bendove ubrajamo i Rolling Stonese. Riječ je o još jednom liverpoolskom sastavu, a činili su ga Mick Jagger, Keith Richards, Roger Taylor i Ron Wood. Zanimljivo, ovaj sjajni bend još je uvijek je na okupu i to u istom sastavu! Među njihove velike hitove ubrajamo pjesme: Angie i Route 66. A što tek reći o legendarnim „Queensima“ i Fredy Mercury-iju? Ovaj simpatični Zanzibarac nevjerojatnog vokala bio je jedan od najomiljenijih svjetskih pjevača svih vremena. Na koncertima je često nastupao u bijeloj potkošulji, koja je postala njegovo prepoznatljivo obilježje. Neki od najvećih hitova Queena su: We will rock, We are the campions i Bohemian rapsody. Na listu sastava koji su obilježili drugu polovicu 20.stoljeća ubrajamo i Led Zeppelin. Članovi benda su: Jimy Page, John Paul Jones, Robert Plant i John Bonham. Njihovu karijeru obilježile su pjesme poput Whole lota love i Ramble on. Toliko o engleskom rocku.

Jeste li znali da je gotovo 300 godina službeni jezik u Engleskoj bio francuski? Razlog tome je činjenica da koncept Engleza i Engleske tada nije postojao. Tek s normanskim osvajanjem Engleske nastale su inačice engleskog jezika.

Uz Englesku vežemo i izum sendviča. Najzaslužniji za to je grof John Montagu. Naime, bio je stravstveni igrač karata, te je često jeo tijekom same igre. Kako se ne bi uprljao, često je naređivao svojim kuharima da mu hranu poslužuju između dvije šnite kruha.

Poznato je da Englezi imaju običaj ispijati velike količine čaja, po čemu su ujedno i prvi na svijetu. Smatra se da prosječan Englez u godinu dana popije oko 4,6 kilograma čaja! Pijenje čaja dugogodišnja je engleska tradicija, a pije se na „milijun“ različitih načina. Jedan od najpopularnijih je pijenje čaja u kombinaciji s mlijekom, no može se piti s limunom. Postoji i tzv. radnički čaj. Kao što mu i sama riječ kaže, popularizirali su ga engleski radnici, a jedna porcija ima više kofeina od kave! U nastavku teksta navest ću nekoliko najpoznatijih londonskih znamenitosti.

London je glavni, a ujedno i najveći engleski grad. Nalazi se u jugoistočnom dijelu Engleske, te leži na rijeci Temzi. U Londonu se nalaze brojne kulturno-povijesne znamenitosti, a ja ću samo one najpoznatije. Jedna od najistaknutijih svakako je Tower of London. Ova spekatkularna građevina kroz povijest je imala različite uloge, od zatvora do palače, čak i privatnog zoološkog vrta! Među njegove najpoznatije dijelove ubrajamo: White Tower, Royal Mint, te izložba krunskih dragulja. Londonski toranj nalazi se na popisu svjetske kulturne baštine. Još jedna londonska znamenitost je i Tower Bridge. Ovaj iznimni most s kojeg puca pogled na londonski toranj sastoji se od kula visokih 61 metar, te predstavlja jednu od najupečatljivijih gradskih znamenitosti. U najpoznatije londonske znamenitosti ubrajamo i Big Ben. Ovo legendarno zvono nalazi se na Elizabeth Toweru. Široku popularnost stekao je zbog činjenica da otkucava i vrijeme za BBC- jev radio. Među najvažnije londonske znamenitosti ubraja se i Westminsterska palača. Smještena je uz rijeku Temzu, a u njoj se već stoljećima nalazi sjedište engleske vlade. Više od 40% površine Londona zauzimaju parkovi, a najpoznatiji od njih je Hyde park. Popularno je okupljalište još od 17. stoljeća, a njegova unutrašnjost krije brojne zanimljivosti. Jedna od njih je i Serpentine, umjetno jezero u kojem se možete kupati i ploviti čamcem. Popularan je i Speaker's Corner, mjesto namijenjeno slobodnim govorima. Tu je i Apsley House, nekadašnji dom prvog kneza Wellingtona. Danas je to muzej s velikom kolekcijom slika i darova europskih kraljeva. Dok ste u Londonu, svakako posjetite i London Eye, veliki panoramski vrtuljak smješten u samom centru grada. Sa svojih 135 metara visine omogućuje Vam spektakularan pogled u krugu od čak 40 km, što Vam omogućuje da imate cijeli London „na dlanu“. Jedna od najvažnijih znamenitosti engleske metropole je Buckingamska palača, rezidencija kraljevske obitelji. Svaki dan u 11:30 odvija se smjena straže, pa ako ste u prilici, svakako je pogledajte. Tijekom boravka u Londonu obavezno posjetite Trafalgare Square. Ovaj trg često se naziva samim centrom Londona. Ime je dobio po mjestu povijesne bitke (Trafalgaru) u kojoj je admiral Horatio Nelson zaustavio Napoleona. Na Trafalgare Square nalazi se i veliki Nelsonov kip. Listu najpoznatijih londonskih znamenitosti završit ću s Piccadilly Circusom. Riječ je o nekoliko najprometnijih ulica u Londonu (Piccadilly,Regent, Heymarket i Shaftesbury Avenue). Izraz Piccadilly Circus aludira na veliku gužvu koja se stvara na ovom području.

Što se tiče engleskog nogometa, tu je više-manje sve poznato. Svi znamo da je upravo Engleska kolijevka „najvažnije sporedne stvari na svijetu“, a i dan-danas se ubraja u najjače nogometne nacija. No, unatoč činjenici da su ga „izmislili“, Englezi imaju tek jedan naslov svjetskih nogometnih prvaka, koji su osvojili na domaćem terenu 1966. Što se tiče klupskog nogometa, u Premiership je jedna od najjačih europskih liga. Među najjače klubove ubrajaju se Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Manchester City i Tottenham.

Post je objavljen 15.06.2021. u 19:53 sati.