Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Rovinjski putovi sv. Pelagija

(Više o sv. Pelagiju)
U sjevernom dijelu Rovinja nalazi se Bolničko naselje. Južnim dijelom naselja prolazi Ulica Luigija Montija. Ulica vodi do Trga sv. Pelagija na kojem se nalazi parkiralište na kojem smo parkirali.



Na Trgu sv. Pelagija nalazi se i crkva sv. Pelagija "starijeg" iz 15. stoljeća.



Prešli smo Ulicu Luigija Montija te krenuli prema uvali San Pelagio (ili uvala Pod bolnicom). U uvali se gradi Sjeverna luka Valdibora – komunalna lučica San Pelagio. Uvala je istočni dio veće uvale Valdibora. Stazom koja prolazi uz obalu krenuli smo prema zapadu. Čim smo izašli iz područja lučice, s lijeve strane staze, prema moru, primijetili smo žute cvjetove primorske makovice (Glaucium flavum Crantz).



Primorska makovica pripada porodici makova (Papaveraceae) te je otrovna zbog sadržaja alkaloida. Raste na morskim žalovima koji su izloženi utjecaju valova na Mediteranu i europskim obalama Atlantskog oceana. Najčešće se nalazi na sloju oblutaka ispod kojeg je humozno tlo bogato dušikom koji nastaje od naplavljenog organskog materijala. Stanište biljke se smanjuje zbog djelovanja čovjeka na plažama te je primorska makovica zakonski strogo zaštićena.



Nastavili smo dalje asfaltiranom stazom koja vodi uz obalu poluotoka Svetog Pelagija koji dijeli uvalu San Pelagio (uvala Pod bolnicom) i uvalu Lešo koja je zapadni dio veće uvale Valdibora. Najistureniji dio poluotoka je rt Muća s kojeg se pruža lijep pogled na Rovinj i župnu crkvu sv. Eufemije, na otočić Banjol…



…te na otočić Figarola i susjednu hrid Figarolica.



Asfaltiranu stazu smo napustili kod mjesta gdje je s obje strane omeđena kamenim zidovima. Na tom mjestu staza skreće lijevo, dok smo mi nastavili ravno na put koji vodi u šumu.



Ubrzo smo stigli na najvišu točku poluotoka (18 mnv) gdje se nalazi Luegerov toranj okružen kamenim klupama. Toranj je podignut 1908. godine.



Vratili smo se nazad na asfaltiranu stazu te nastavili prema sjeveru.



Nakon tristotinjak metara smo ušli na kupalište bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "prim.dr. Martin Horvat".



Bolnica je otvorena kao Morsko lječilište “Erzherzogin Maria Theresia“ 21. svibnja 1888. godine, a 1908. godine je preuređena i proširena te preimenovana u bolnicu grada Beča (“Seehospitz S. Pelagio der Stadt Wien“) na inicijativu bečkog gradonačelnika Karla Luegera (Beč, 24. listopada 1844. – 10. ožujka 1910.).



Od kupališta smo krenuli prema istoku te ubrzo stigli do crkve sv. Pelagija "mlađeg".



Crkva je izgrađena 1908. godine u križnom tlocrtu te ima dva paralelna zvonika i kupolu.



Nastavili smo dalje prema istoku između kompleksa zgrada bolnice koje potječu iz austrougarskog doba.



Iz kruga bolnice smo izašli kod zadnje zgrade u nizu, tako što smo skrenuli na jug prema lučici San Pelagio. Od lučice smo se vratili sve do Trgu sv. Pelagija.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 2,62 km.



Post je objavljen 15.06.2021. u 18:14 sati.