Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/inspirationsart

Marketing

UMJETNOST NA BRZINU



Od kratkih dana i još kraćih noći odvojila sam ono vrijeme za poneke izložbe i umjetnike koje sam mogla popratiti fotkom i oduševljenjem u sebi.

Pogledala sam i izložbu u Anton Vrlić "Preobrazbe" staklo i BODIES 2.0- Veličanstveni svemir u nama. Sva sreća pa je Vlasta imala dobar poticaj za prvo gledanje tijela koja smo onako zanimljivo prihvatile, gotovo istraživački. Treba čovjeku snaga i želja za to pogledati. Ipak su to tijela-mumificirani uredno pripremljeni leševi koji vas na neki određeni način potiču ili na odlazak iz prostorije ili ostanak u njoj. U njima nećete pronaći dušu, ali ćete možda pronaći poticaj za istraživanje sebe. Od čega ste vi građeni. Što je to u vama što vas tjera na svakodnevno jutarnje dizanje. Naučit ćete nešto i možda nešto promijeniti.

Odgledale smo staklo u različitim fuzijama teksturama, strukturama i divotu koja gotovo zrači u mraku na svjetlu koje je stavljeno ispod staklenog izloška ili iznad. Lom svjetlosti oduvijek je čudesan. Možda su se zato i Indijanci zaljubili u staklene perlice, dok drugi traže dijamante. Također, bio je postavljen paus papir modeliran na nekoliko načina koje čovjeku strojarskom tehničaru ne bi palo na pamet od toga napraviti umjetnost. Poznato je kako paus služi u tehničkim crtežima (tako sam ga i ja koristila u Tehničkoj školi) , ali ovakav pogled na paus proširio je Vlastine i moje okvire. Tko zna kuda nas to odvuče. Papir kao papir, a privlačna sila kojom zrači uvijek je izazovna. Teško je ostaviti bijeli papir bijelim. Zapravo to je izazov koji netko kreativan ne može gotovo izdržati, osim kad zapadne u krizu, što znači da umjetnik nipošto nije dobro. Uživajte u otkrivanju stakla i papira.

Na izložbu studenata ALU otišla sam sama, baš na brzinu jer više nisam imala vremena....
Raduje me kad nove generacije dolaze i donose onu radost života, radost kreativnosti i nepresušni izvor inspiracije. Često sam ove godine prolazila Ilicom i gledala Akademiju likovnih umjetnosti. Prošle godine i pretprošle su me oduševili studenstki radovi. Nisam stigla na ostala mjesta, ali definitivno barem jedno je inspirativno. Umjetnost ova likovna na papiru, bojama i kroz mnoge tehnike prodire polako u vanjski svijet. Ne priča se u vlaku o umjetnosti kao o "Večerama za pet" i "Ljubav je na selu", ali postoje ti mali krugovi pričanja. Ove godine definitivno imat ćete štošta za pogledati, ako napravite taj maleni korak u svom životu i krenete na vlak koji je besplatan (od Siska), do izložbe koja je u Ilici, koja je također besplatna.
Moći ćete pogledati Akademiju koja je ranjena nakon potresa i čiji zidovi u ovakvom stanju ne znam bi li izdržali još jedan jači potres. Studentski radovi zaliječili su rane koje su i ostavljene kao podsjetnik vremena. Stvarati unatoč svemu. Inat. Ljubav. Djelo.
A nakon viđenog potražite i one druge prostore umjetnosti. Neka umjetnost prodre u sva vaša osjetila i inspirira i vas na stvaranje. Tko zna što čuči u vama!





Post je objavljen 15.06.2021. u 17:32 sati.