Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing


Danas slavimo svetkovinu Presvetog Srca Isusova, čija je pobožnost uvedena u liturgiju Crkve nakon Isusovog ukazanja svetoj Margareti Alacoque, u tijelovskoj osmini 1675. godine u Paray-le-Monial.
Po Margaretinom svjedočanstvu, Spasitelj je od nje uporno tražio da svi ljudi, javnim molitvama i pobožnostima, štuju Njegovo Presveto Srce, ranjeno ljubavlju prema ljudima, i pružaju zadovoljštinu za uvrede koje Mu se nanose. Stoga je preko svetice zatražio da se uvede poseban blagdan u Crkvi, u čast Njegova Presvetog Srca, i to na prvi petak nakon tijelovske osmine.
Papa Klement XIII. je, na molbu poljskih biskupa, 6. veljače 1765. godine dopustio liturgijski blagdan, s časoslovom i Misom, u čast Presvetog Srca Isusova. Pobožnost prema Presvetom Srcu procvala je među klerom i kršćanskim narodom i proširila se po gotovo svim kontinentima. Nakon što se blagdan Srca Isusova brzo proširio po mnogim biskupijama svijeta, a uvidjevši velike duhovne koristi od njegovog slavljenja, papa Pio IX. 1856. godine posebnim je dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj crkvi.

Post je objavljen 11.06.2021. u 08:51 sati.