Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liora

Marketing

GORNJA SOBA

25.dan
U Isusovo vrijeme, naziv cenakul je u kućama označavao prostoriju na prvom katu, odnosno cijeli prvi kat. Danas, u kršćanskoj tradiciji označava Gornju sobu, prostor u kojoj je Isus održao Posljednju večeru. Nastaje od lat.riječi cena – objed, večera.


Cenakul/Gornja soba/mjesto posljednje večere nalazi se u Jeruzalemu, na brežuljku Sion. To je mjesto kršćanima vrlo bitno, jer osim posljednje večere, to je mjesto gdje su se okupljali apostoli nakon Isusove smrti. Ovdje im se Isus prvi puta ukazao, ovdje je nevjerni Toma mogao dotaknuti njegove rane, ovdje su dotrčala ona dva učenika iz Emausa da obavijeste apostole da im se ukazao Isus…i na kraju, upravo ovdje se na Pedesetnicu na njih spustio Sveti duh.
Od tada slavimo Duhove i taj dan smatramo rođenjem Crkve.
Isus je ovdje sa svojim apostolima slavio Pashu, svečanu večeru koju su židovi slavili u čast sjećanja na njihov izlazak iz egipatskog ropstva.
Zanimljivo kako mjesto i simbolički prikazuje povezanost prvih kršćana sa židovima. Ispod Gornje sobe, nalazi se sinagoga sa Davidovim grobom.
U Gornjoj sobi okupljali su se kršćani židovskog porijekla, dok je Bazilika svetog groba bilo središte kršćana grčkog jezika.
Oko stotinu godina kasnije ovo mjesto su preuzeli Grci i oko Dvorane posljednje večere izgradili su veliku baziliku. Od nje nije mnogo ostalo, jer su je 614 g.uništili Perzijanci. Neka mjesta se u Jeruzalemu nisu mogla sačuvati onakva kakva su bila prije 2000 godina, jer je povijest svetih mjesta protkana neprestanim osvajanjem i ratovanjem, tako da nisu sačuvane neke originalne građevine kakve su bile u Isusovo vrijeme.

Brežuljak Sion danas se nalazi izvan zidina Starog grada. Sion je mijenjao svoju lokaciju, imamo tri Siona, i u konačnici, naziv Sion prestao je predstavljati fizičko mjesto, nego je postao sinonim za Jeruzalem, Božji grad, pa i sam Izrael.
Prvi Sion nalazio se u Davidovom gradu (Jebusite city – City of David), utvrda koju je osvojio kralj David. Nakon toga, Sion je bio ime brežuljka na kojem se nalazio Hram, gdje je čuvan Kovčeg saveza. A nakon razorenja Hrama 70 g., rana kršćanska zajednica dala je ime Sion brežuljku gdje se nalazila Gornja soba jer je povezana sa rađanjem crkve.




Post je objavljen 09.06.2021. u 22:37 sati.