Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

G7 PROZVANA OD STO PREDSJEDNIKA I PREMIJERA



DOSTUPNOST CJEPIVA NIJE DOBROČINSTVO,
VEĆ STRATEŠKI INTERES


Al Jazera je 7.lipnja objavila vijest da je sto bivših predsjednika, premijera i ministara vanjskih poslova svijeta pozvalo skupinu G7 da plate globalno cijepljenje protiv korona virusa čime bi pomogle zaustaviti mutiranje i povratak virusa kao svjetsku prijetnju.
Čelnici su uputili apel uoči samita G7 u Engleskoj, koji započinje u petak 11. 6. 2021., kada će se predsjednik SAD-a Joe Biden sastati s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana.U svom pismu bivši svjetski čelnici kažu da bi 2021. mogla otvoriti novu eru.“Podrška G7 i G20 koja bi cjepivo učinila lako dostupnim zemljama s niskim i srednjim dohotkom nije dobročinstvo, nego strateški interes svake zemlje”, navodi se u pismu.Među potpisnicima pisma su, među ostalim, bivši britanski premijeri Gordon Brown i Tony Blair, bivši glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban-Ki Moon i 15 bivših afričkih čelnika. Poručili su i da bi G7 i ostali čelnici pozvani na samit trebali garantirati da će tokom dvije godine platiti iznos od oko 30 milijardi dolara godišnje za borbu protiv pandemije širom svijeta. “Za G7 to plaćanje nije dobročinstvo, nego samozaštita kako bi se zaustavilo širenje, mutiranje i povratak bolesti koja prijeti svima nama”, rekao je Brown.
Apel se poklopio s anketom dobrotvorne organizacije “Save the Children”, koja je dobila snažnu podršku javnosti u SAD-u, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Kanadi da bi G7 mogao platiti oko 66 milijardi dolara potrebnih za cjepivo protiv COVID-19 u svijetu.U Britaniji je 79 posto ispitanika bilo za takvu politiku, kao i 79 posto Amerikanaca, pokazalo je istraživanje. Podrška je bila najniža u Francuskoj od 63 posto.


MEĐUNARODNA SURADNJA VEOMA VAŽNA
Povjerenica Europske komisije za zdravlje Stella Kyriakides apelirala je 3. lipnja na političku saradnju kako bi se ojačale globalne zdravstvene strukture.“Nemamo vremena za gubljenje. Potrebni su bolje nadgledanje, jača saradnja, pogotovo u području dijeljenja podataka, dodavši da međunarodna saradnja nikada nije bila važnija“.Također je pozvala članice grupe G7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Japan, Njemačka, Italija, Kanada) da doniraju vakcine siromašnijim zemljama. Njemački ministar vanjskih poslova Jens Spahn također je apelirao na solidarnost u distribuciji cjepiva. “Europska unija pomaže cijepljenju u svijetu. Pedeset posto cjepiva proizvedenog u Europskoj uniji je izvezeno jer vrlo dobro znamo da nismo sigurni dok svi na svijetu nisu sigurni”,rekao je njemački ministar vanjskih poslova Jens Spahn za agenciju Dpa u Oxfordu.
Velika Britanija i SAD do sada gotovo uopće nisu izvozili vakcine.
Države i privatni donatori u srijedu 3.6. su skupili blizu 2.4 milijarde dolara u svrhe programa COVAX za dijeljenje cjepiva, proširivši nastojanja da učine COVID cjepivo dostupnijim ljudima u siromašnijim zemljama.
Prikupljena sredstva će omogućiti COVAX-u da osigura 1.8 milijardi u cijelosti subvencioniranih doza koje će se dostaviti u zemlje s nižim dohotkom, 2021. i početkom 2022. godine, što će biti dovoljno da se zaštiti 30 posto odraslih u tim zemljama, rekao je GAVI u priopćenju.


GAVI – službeno, Globalni savez za cjepiva i imunizaciju, javno-privatno globalno zdravstveno partnerstvo s ciljem povećanja pristupa imunizaciji u siromašnim zemljama.
GAVI olakšava cijepljenje u zemljama u razvoju radeći s vladama donatora, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om, Svjetskom bankom, industrijom cjepiva u industrijaliziranim zemljama i zemljama u razvoju, istraživačkim i tehničkim agencijama, civilnim društvom, zakladom Bill & Melinda Gates [7] i drugim privatnim filantropima. GAVI ima status promatrača na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.




Post je objavljen 07.06.2021. u 10:26 sati.