Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FINA KORISTI TEHNOLOŠKU INOVACIJU



IBAN VIŠE NIJE NAJVAŽNIJI BROJ ZA TRANSAKCIJU NOVCA

Više od dva mjeseca je prošlo otkako je Fina pokrenula registar koji omogućava slanje i primanje novca između pošiljatelja i primatelja putem broja telefona, e-mail adrese ili OIB-a - bez potrebe upisivanja ili poznavanja IBAN broja primatelja. Način plaćanja na taj način svojevrsna je tehnološka inovacija.

Prije ove inovacije najvažniji podatak za platitelja novca bio je - broj računa, odnosno IBAN (International Bank Account Number). No prijenos novca korisnici iste banke, odnosno iste bankovne aplikacije mogu jednostavno slati i primati između sebe koristeći samo kontakt podatke iz imenika na mobitelu. Ta je tehnološka inovacija uspostavljena nakon što je prošle godine Fina razvila NKSInst platni sustav koji omogućuje prijenos novčanih sredstava s računa platitelja na račun primatelja gotovo odmah, u realnom vremenu, u svega nekoliko sekundi, u bilo koje doba dana. Trenutno su sudionici NKSInst platnog sustava Hrvatska poštanska banka d. d., Partner banka d.d. i Privredna banka Zagreb d.d.

I nakon uspostave NKSInst platnog sustava Fina je uspostavila Registar posrednih indentifikatora računa koji će još olakšati i ubrzati razmjenu novca između platitelja i primatelja. Građani koji u Fini registriraju broj mobitela, OIB ili e-mail adresu, na taj način će se povezati s IBAN-om dobivenim u banci.

U informaciji na stranici Fine piše da je „Fina bankama ponudila Registar na korištenje kako bi se korisnicima omogućilo slanje i primanje novca kontaktima u imeniku bez obzira u kojoj banci pošiljatelj i primatelj imao otvoren IBAN račun. Tako npr. ako uplatitelj ne zna na koji IBAN treba uplatiti novce, moći će ih primatelju uplatiti „na mail“ ili „na broj mobitela“. Banka će u centralnom registru Fine evidentirati koji IBAN je vezan uz određeni broj mobitela te tako izvršiti uplatu.“

Sudionici Registra posrednih identifikatora računa su trenutno Hrvatska poštanska banka i Privredna banka Zagreb, koje za svoje korisnike obavljaju i registraciju u Registar.
Za očekivati je da će radi bržeg platnog prometa ovo tehnološko rješenje prihvatiti i ostale banke u Hrvatskoj.





Post je objavljen 07.06.2021. u 08:22 sati.