Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

RESTORAN - KONOBA „BODULO“ MJESTO NADAHNUĆA I DOBRE HRANE PAŠKOG VAROŠA





Kada Vas vlasnici Restorana-Konobe "Bodulo" Ana i Teo Bukša, na svojim službenim web stranicama pozovu na skladno hrvatsko ili mediteransko jelo, znajte da nećete pogriješiti ako se odazovete njihovom pozivu.


Paška gastro scena može se pohvaliti restoranom – konobom „Bodulo“, smještenim u djelu grada kojeg Pažani zovu „Varoš“. Smješten je iza gradskih zidina neposredno pored kule „Skrivanat“ i stražnjeg ulaza u benediktinski samostan. Nije neposredno uz more kao mnogi restorani na otoku, ali je u okruženju starom 700 godina, u kojem se stapaju povijest, duhovnost, strast i hrana.

Paški varoš vraća nas u vrijeme prije Drugog svjetskog rata i nakon njega, kada je on počeo poprimati svoj identitet. Prvi red uz zidine sagrađene su kuće u kojima žive Pažani izvan zidina. Onaj uvučeniji dio su uglavnom bile staje u kojima se držala stoka. Tu su bili i vrtovi koji su se obrađivali i koji su prehranjivali stanovništvo.

Konoba (od lat. canaba baraka ili koliba) može biti ugostiteljski objekt izgrađen i zamišljen u ambijentu koji odgovara primorskom kraju. Stolovi, stolice i ostali inventar se izrađuje od kvalitetnog drva, a u konobi se obično poslužuju specijaliteti primorske i dalmatinske kuhinje poput ribe, školjki,pršuta, domaćeg sira a od pića se poslužuje domaća rakija i vino.

Od svih ponuđenih definicija na Googleu ovaj opis konobe mi se nekako činio najprimjereniji na koji bih mogao dočarati sve čari konobe „Bodulo“.

Boraveći dva mjeseca u Pragu htio sam pohoditi stare autohtone pivnice i restorane (konobe) gdje se nudila stara češka jela i naravno originalno češko pivo. Nisam mogao preskočiti staru pivnicu i restoran „U Fleku“ gdje je počela povijest splitskog nogometa.



Vjerujem da mnogi ljubitelji tradicije i baštine u istoj mjeri žele doživjeti vrijednosti i smisao konobe u onom njenom izvornom obliku.
Jedan post na blogu posvetio sam „Bilinoj konobi“, red je da jedan post posvetim i konobi „Bodulo“ koja je pravo bogatstvo paške gastro ponude.
Svakim svojim boravkom u rodnom gradu hodočastim konobi „Bodulo“ a gospođa Ana i njen suprug Teo kao da poručuju: „Na Tebi je da poželiš, a mi ćemo ispuniti svaku tvoju želju.“
Stekao sam dojam da je ta konoba i njihov život. Stvorili su obiteljski posao koji je izrastao na strasti i predanosti sasvim običnih i dragih ljudi, i upravo je to onaj dio koji je poseban sastojak konobe „Bodulo“



Bilo bi teško završiti ovaj post ne citirajući Anatolija Kudrjavceva uz njegovu kultnu knjigu „U potrazi za izgubljenim Mediteranom“ u djelu kojeg je posvetio konobi „Konobo moja, što je ostalo od tebe?“, zaključuje: „...Konoba je prostorija bez obveza. Ona se ne pokorava pravilima kućnog reda i vremenskim granicama. Zakoni urednosti sobe ili kuhinje ne vrijede za konobu. Njezina se urednost možda upravo sastoji od prividne svaštarske neurednosti u kojoj se najprijatnije provodi oslobođeno vrijeme. I to u dokolici ili u nekakvoj radnoj iluziji...“



Post je objavljen 05.06.2021. u 12:34 sati.