Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZA DRUŠTVO BEZ NASILJA „ZAUSTAVIMO NASILJE NAD ŽENAMA I U OBITELJI“ -NACIONALNA KAMPANJA KROZ 24 MJESECA


Ministar Aladrović:

„NASILJE NAD ŽENAMA TIČE SE SVIH NAS“


Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je 1.lipnja početak nacionalne medijske kampanje “Zaustavimo nasilje nad ženama i u obitelji – za nasilje nema opravdanja".“Svi mi imamo odgovornost prijaviti nasilje. Na taj način moguće je spriječiti daljnje zlostavljanje, a potencijalno i spasiti nečiji život. Kao društvo trebamo se prestati praviti da nas se nasilje u našoj blizini ne tiče, samo zato što mi nismo žrtva” poručio je na predstavljanju kampanje ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i dodao da se nasilje nad ženama i u obitelji tiče svih nas.

Nacionalna medijska kampanja pod sloganom „#empatijasada - Za društvo bez nasilja” ima za cilj senzibilizirati javnost o neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, važnosti prevencije nasilja, obvezi prijavljivanja nasilja.
Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u proteklih godinu dana dodijelilo je šest novih ugovora za sigurne kuće u županijama koje su do rada imale privremena skloništa: u Požeško-slavonskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj županiji.
Ministar Aladrović je rekao da u Hrvatskoj sada djeluje ukupno 25 skloništa za žrtve nasilje od kojih Ministarstvo financira rad njih 17 .U razdoblju od 2016. do 2020. za rad skloništa izdvojeno je ukupno 32,7 milijuna kuna. Ministarstvo je u 2020. godini dodijelilo ukupno tri milijuna kuna za rad 20 udruga, koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprječavanju obiteljskog nasilja, pomažu ženama i djeci u osnaživanju i pružaju različite usluge pomoći.

BESPLATNA TELEFONSKA LINIJA kao dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtve je 116 006 dostupna je 24 sata, 7 dana u tjednu, vikendima i blagdanima. Linija je pokrenuta 25. studenog 2020. godine i pruža psihološku pomoć i savjetovanje, te posreduje u ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i zdravstvenu zaštitu.

Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima nasilja Miran Špek naglasio je da na taj broj žrtve mogu dobiti podršku, a da je upravo podrška i informiranje žrtava i članova njihovih obitelji važan čimbenik koji utječe na odluku žrtve da nasilje prijavi.
Vrijednost medijske kampanje je 1.052.798 kuna bez PDV-a, a provodi se u sklopu europskog projekta, u kojem uz Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sudjeluju Ministarstvo pravosuđa i uprave te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima nasilja.
Nacionalna medijska kampanja trajati će 24 mjeseca, a intenzivnije tijekom mjeseca lipnja, rujna i mjeseca studenog.


Post je objavljen 02.06.2021. u 12:35 sati.