Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MOŽE LI OSNOVNU ŠKOLU ČINITI PET OBJEKATA NA STUPOVIMA, NA OKO DVA METRA IZNAD ZEMLJE ?


PROJEKTU OSNOVNE ŠKOLE BUKOVAC POTREBNA JE REVIZIJA FUNKCIONALNOSTI!

HOĆE LI nova Osnovna škola Bukovac čija gradnja će započeti nakon što stara škola bude srušena, biti funkcionalna kao i svaka druga škola čiji su temelji na zemlji i koja ima dvije ili tri stepenice do ulaska u prvu školsku učionicu ?



Projekat u predočenoj slici koji je razvijen i pričvršćen na ogradu stare škole na Bukovcu, izleda apstraktno. Stupovi na kojima leži cijeli objekat, a među stupovima su vjerojatno i stepenice kojima se učenici moraju uspinjati do svojih razreda , visoki su od zemlje, čini se oko dva metra. I nije u pitanju samo jedan objekat, već sudeći prema manjoj slici , do glavne slike, radi se o pet objekta koji će činiti osnovnu školu Bukovac na Bukovcu na području Maksimira.



Zar se u takvim objektima može odvijati školska nastava za 650 učenika u osam razreda osnovne škole? Uz kakve dodatne poteškoće je to moguće? Razmišlja li se o poteškoćema u izvođenju nastave koje će nastati nakon što nastava počne. Projektni znalci i iskusni nastavnici mnogo tzoga mogu prevenirati. U ovom slučaju svaki objekat mora imati obvezno toalete muške i ženske, zbornicu - ali i druge posebne nastavne prostorije, ili predstoji neprestano šetanje učenika!. Nije li ovih pet objekata koji će čini školu, projektantu zanimljivo jedino radi multipliciranja prostora obveznog sadržaja u školi, a koji će investitora debelo i skupo koštati? A investitor je Grad Zagreb. Uprava za gradnju i projekte novog gradonačelnika Tomaševića mora se upoznati sa svim detaljima.
Nije nevažno podsjetiti da je projekat vrlo vjerojatno dogovoren za života gradonačelnika Milana Bandića. Nije, u ovom slučaju pokojni gradonačelnik Bandić bio neaktivan, već naprotiv, veoma aktivan je bio i kada se radi o projektu osnovne škole Bukovac na Bukovcu.
Naime Projektgradnja plus je tvrtka u općini Gornja Vrba u Brodsko posavskoj županiji . Gornja Vrba , općina sa 1800 stanovnika ima poduzetničku zonu u kojoj je spomenuta Projektgradnja plus, uz niz drugih tvrtki koje u Zagrebu nisu anonimne već poznate, a to je Naš dom, Kamengradnja, betonara Krešimir itd. I Projektgradnja plus je imala čast napraviti projekat za osnovnu školu. Ali s obzirom da se radi o školi i o djeci od 6,7, godina do 15 godina projekt treba staviti na reviziju funkcionalnosti i školskih sadržaja i ukupnog koštanja. Jer u Hrvatskoj treba sanirati ili izgraditi od početka, više desetaka osnovnih škola.






ZAPOČELI RADOVI KOJI PRETHODE RUŠENJU OBJEKTA

Tvrtka Teh-gradnja d.o.o. za sanaciju i rušenje objekata, započela je sa radovima koji upučuju na rušenje osnovne škole na Bukovcu. Škola je teško oštećena u potresu 22. ožujka prošle godine, kada je između ostalih oštećenja došlo do velikih puknuća vodovodnih cijevi, te je voda, osim što je poplavila školske prostorije, tekla niz ulicu Trnac u kojoj se i nalazi. Riješenje za izvođernje nastave nađeno je u prijevozu 650 učenika škole u četiri škole u Gradu i to u dvije škole na Pešćenici OŠ Fran Krsto Frankopan i OŠ Petra Preradovića (Peščenica), te u OŠ Jordanovac na Jordanovcu i OŠ Žuti Brijeg u Gornjoj Dubravi. Iako je gradnja nove škole najavljena za jesen 2020. ništa se nije događalo, sve do sredine mjeseca svibnja 2021.
Margareta Zouhar Zec
Fotke M.Zouhar Zec









Post je objavljen 01.06.2021. u 12:54 sati.