Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

O direktorima

Još se nisu pobrale ni plastične čaše i pokupili kablovi od zvučnika iz slavljeničkih tabora, a neke već muči pitanje ko bi mogli bit novi direktori Privrede, Komunalca, Staračkog doma, Hrvatskog doma i drugih ustanova. Pa evo da nisam ovako razjebana zbog svega šta sam proživjela u zadnjih pet mjeseci, ja bi se prijavila na sva rukovodeća mjesta. Zašto ne bi primala sedamnajst plaća umjesto jedne jer sam sposobna; ako ništa drugo barem znam dobro lajat, ko šta je to višekratno i neprekidno ponavljala moja ispaćena roditeljica.

Pa neko tamo objavi fotku šta je danas pleter poserviro za ručak, eto drvlja i kamenja - kome ne valja nek si kuva sam, ko da ti bolje kuvaš, metni četri cigle i naloži vatru pa kuvaj i tak. Sve bolje od boljeg.
A ja u cijeloj toj priči još uvijek čekam da se neko smiluje i završi eaborat pa da se skine crvena naljepnica s moje kuće. Po zidovima pronalazim samo nove pukotine, izgleda da sad i iza ovih manjih potresa izlazi na vidjelo ono šta se načelo u onom najgorem. Izlaziće mi statičar još osam puta, koiko vidim. Gledam moju rožu koja je prepuna pčela i zapravo se čini da priča koliko ih ima. Gledam silnu prazninu ulicama Petrinje, tamo gdje su nekad disali nečiji domovi. Gledam strašne rane na onima koje još nisu srušene. I istovremeno čitam sve te verbalne dijareje, i ne mogu doć sebi, života mi moga. Petrinjskim se centrom hoda posred ulice, a neke muči ko će bit direktor čega?! Evo ja ću bit direktor, jel vam sad lakše?! Malo sam se dobila u glavi dok sam ovo pisala i osjećam se dovoljno sposobnom da budem direktor svega, uključujući cijeli svemir.

I daj da jednom završim stihovima; pa kaže Krleža u svojoj pjesmi "Ni med cvetjem ni pravice":
"Ak pak če bi tak, da na svetu biti ima tak
da na jenog krava i cigan se sce,
a drugi pak v gartlicu kak admiral diše,
če ima biti tak, naj onda bu tak,
a ja, kak jalnuš, gladnuš i bedak,
del si bum za škrilak goreči čerleni mak
pak nek dojde veter, sivi severnjak!"

Ja i dalje ne mogu vjerovat da nekim ljudima nije jasno koliko je važno da se držimo zajedno, i da dišemo ko jedan. U suprotnom će Petrinja za deset godina postat moderni Pompeji, koji će ekskurzije dolazit razgledavat jer je samo pedeset kilometara od Zagreba.

( makovi by Franjo Mihaljević )




Post je objavljen 31.05.2021. u 21:00 sati.