Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Oznake činova generala vojske CSA – Američke konfederativne države

Ustroj vojske Konfederativnih država temeljio se na ustroju vojske Federativnih država što je i bila tradicija Američke kontinentalne vojske iz vremena rata za oslobođenje od Engleske.

Tako je Ratni odjel CSA (Konfederacije) 21. veljače 1861. donio odluku da će se Konfederacijska vojska sastojati se od tri dijela: Vojska Konfederativnih država Amerike (ACSA, regularna vojska), Privremena vojska Konfederativnih država (PACS ili 'dragovoljna' vojska, koja će se raspustiti nakon neprijateljstava) i Milicije južnih država.

Tadašnji Jug (Konfederacija) svoje je časnike školovao u sjevernjačkim vojnim akademijama (West Point), a nemali broj časnika podrijetlom s Juga već se borio u Američko-Meksičkom ratu.

Ti časnici diplomanti sjevernjačkih vojnih akademija i veterani američko-meksičkog rata bili su idealni za visoke časnike i generale jer to su bili profesionalni vojnici.

No, profesionalnih vojnika, bez obzira na njihov broj, je nedostajalo, pa su pored profesionalnih vojnika u činove promovirani i 'politički' časnici-generali.

Tako u početku vojska konfederacije ima samo brigadne generale, ali ubrzo se pokazala potreba za još tri kategorije generala: general-bojnik, general pukovnik i general.

Odluka Južnjačkog Kongresa to je potvrdila, ali su oznake za sve četiri kategorije generala ostale iste.

Takva odluka Kongresa (o istoj oznaci insignije čina za sve četiri kategorije generala) je malo čudna i nevjerojatna, ali se kao takva morala provoditi. Svi su generali bez obzira na kategoriju ranga nosili iste oznake.

No, general Robert E. Lee, glavni zapovjednik vojske CSA, ipak je nosio malo drugačiju oznaku čina koja će kasnije zbunjivati povjesničare, likovne umjetnike i razne filmske redatelje, pa će generala Lee prikazivati s oznakom čina brigadira.

Naime rijetki su znali, a znaju i danas, da središnja zvijezda na suvratniku generala Lee mora biti veća od lijeve i desne. Dakle Lee nosi insigniju čina bojnika i brigadira, ali u nešto promijenjenom izgledu (prikazano na slici).




Post je objavljen 31.05.2021. u 19:06 sati.