Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Danska – zemlja bajki i New Firma

Jedna od zemalja koje će ovoga lipnja ugostiti nogometno EP je i Danska. U Kopenhagenu će se igrati tri utakmice skupine B, u kojoj se nalaze Danska, Finska, Rusija i Belgija. Također, danska metropola bit će domaćin i jednog susreta osmine finala. U ovom tekstu pobliže ću Vas upoznati s Danskom i Kopenhagenom.

Danska je najmanja od svih nordijskih zemalja. Površinom je tek 136. država svijeta, dok je po broju stanovnika 112. Sastoji se od poluotoka Jutlanda, kao i još 406 otoka, od kojih je naseljeno 108. Najveći otoci su Zeland i Fyn. Većina velikih otoka spojena je mostovima, od kojih je najpoznatiji StorebŐltsbroen, koji povezuje Zeland i Fyn, a osim mostom, spomenuti otoci povezani su još i podmorskim tunelom. Najpoznatiji most je Oresund, koji povezuje Kopenhagen i Malmö.

Glavni grad Danske je Kopenhagen, čije šire gradsko područje ima oko 1,200 000 stanovnika. Smješten je na istočnom dijelu otoka Zeland, a djelomično je rasprostranjen i na otok Amager. Kopenhagen je prepun znamenitosti, a u nastavku ću Vam pobliže dočarati neke od njih. Centar grada nalazi se na otoku Slotsholmen, na kojem se još od srednjeg vijeka nalazi i sjedište Danske vlade. Ono se nalazi u palači Christiansborg, koja osim toga služi i kao mjesto gdje danska kraljica prima svoje goste. Za posjetitelje su organizirane besplatne ture, tako da je možete razgledati. Jedan od simbola Kopenhagena je i kip Male sirene, smješten u samom centru grada. Do njega možete doći na dva načina – kopnenim i vodenim putem. Za bolji i detaljniji pregled preporučuje se obilazak vodenim putem. Svakako posjetite i Nyhvan, četvrt u kojoj ćete vidjeti mnogobrojne restorane, kafiće i terase uz kanale. Kopenhagen je poznat i kao grad šarenih kuća, a takav je i Nyhvan, u kojem imate priliku vidjeti mnoštvo kuća jarkih boja. No, Nyhvan je u prošlosti bio kvart u kojem su se odvijali sumnjivi poslovi, što sa današnjeg aspekta, šarenila, ležernosti i opuštenosti zvuči gotovo nevjerojatno. Također, ovaj predio Kopenhagena idealan je za noćne izlaske, a poseban je i u vrijeme zimskih blagdana, kada odiše nekom posebnom čarolijom. U kanalu možete vidjeti izložene drvene brodove, koji su dio lučkog muzeja na otvorenom. Ovdje možete pronaći i kuću u kojoj je živio Hans Christian Andersen, slavni pisac bajki. U Kopenhagenu je proveo cijeli život, a bio je iznimno povučen, te je za sebe tvrdio da je „ružno pače“. Njegova djela i dan-danas su popularna diljem svijeta, te je upravo on jedna od prvih asocijacija na Dansku i Kopenhagen. Vrijedan divljenja je i dvorac Rosenborg, u kojem se nalazi kraljevsko blago Danske. Izgrađen je po nalogu kralja Kristijana IV u 17. stoljeću. Blago je raspoređeno po sefovima u četiri seta – dijamanti, rubini, biseri i smaragdi. Osim toga, možete razgledati i prostor za krunidbu, kraljev ured i kupaonicu.

Tijekom boravka u danskoj metropoli posjetite i Freetown Christianija, „hippie“ četvrt u kojoj se vrlo slobodno konzumira kanabis. Ovu četvrt su u 1970-ima osnovali hipiji i skvoteri smješteni u vojnim barakama, a zbog „free zone“ kanabisa bilo je zabranjeno fotografiranje. Danas je situacija bitno drugačija, a tome su uvelike doprinijele i racije, te velik broj postavljenih kamera. Christianija je danas i dalje hipijevska, a ovdje se nalaze mnogi veganski kafići i restorani, te najbolji skejterski park Kopenhagena. Također, ovdje možete vidjeti i djela ulične umjetnosti, a promet automobilima je zabranjen. Kopenhagen je pretežno biciklistički, pa tako više od 60% stanovništva koristi ovo prijevozno sredstvo. Također, ovo je omiljen način odlaska u školu i na posao, koji prakticira ukupno 41% ljudi.

Kada je riječ o nogometu, Kopenhagen ima dva poznata kluba, Kopenhagen i Brřndby, a njihova međusobna utakmica ujedno je i najveći derbi danskog nogometa, znan i kao New Firm. Nogometni klub Kopenhagen osnovan je tek 1992., no u svojoj kratkoj povijesti već je uspio postati najtrofejniji danski klub. Nastao je spajanjem Kjobenhavn Boldkluba i Boldklubbena 1903., a svoje domaće utakmice igra na stadionu Parken. Brřndby je klub iz zapadnog dijela danske prijestolnice, a osnovan je 1964. godine. To je klub u kojem su ponikle brojne ikone danskog nogometa, poput braće Laudrup i Petera Smeichela. Nedugo nakon osnutka Kopenhagena, između ta dva kluba razvilo se veliko rivalstvo, koje traje i dan-danas. Prvi derbi odigran je na stadionu Brřndby-ija krajem rujna 1992., a završilo je bez pobjednika (1-1). No, ukupna statistika je na strani Kopenhagena, koji je uspješniji u New Firmu.

Post je objavljen 31.05.2021. u 12:43 sati.