Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OBILJEŽAVANJE 30 GODINA OD STVARANJA HRVATSKE VOJSKE

DANAS JE HV SPREMNA IZVRŠITI SVE ZADATKE

Ove godine 28. svibnja obilježava se 30 godina od osnivanja Hrvatske vojske , što je ujedno i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV). Sječanje je to na dan kada je 1991. godine održana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj.Zbor narodne garde je ustrojen kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj, kao i kao potrebu nove Hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cjelokupnom državnom području.
Krajem srpnja 1991. godine ustrojeno je Zapovjedništvo ZNG-a, zatim su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, banijsko-kordunsko područje, ličko područje, srednju i sjevernu Dalmaciju te za južnu Dalmaciju. U mjesecu kolovozu je osnovano i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa Zbora narodne garde čime je zaokruženo ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske. Hrvatske oružane snage tada su imale ukupno 60 tisuća pripadnika, od kojih je 30 tisuća pripadnika bilo u sastavu MUP-a.
Temeljem Zakona o obrani donesenog u rujnu 1991., oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a 21. rujna 1991. godine uspostavlja se Glavni stožer Hrvatske vojske (GSHV), čiji načelnik postaje general Anton Tus. U Hrvatskoj vojsci je kao poseban dio zadržan Zbor narodne garde kao profesionalan sastav, a pričuvni sastav Zbora narodne garde i Teritorijalne obrane preveden je u pričuvni sastav Hrvatske vojske.
Postrojbe Zbora narodne garde 3. studenog 1991. preimenovane su u Hrvatsku vojsku. Osnivanjem Zbora narodne garde stvorene su vojne snage za obranu od vojne sile napadnutih hrvatskih područja. Hrvatske oružane snage koje su jačale u hodu ,ostvarivale su uspjehe u nizu akcija i vojnih operacija u obrani hrvatskog teritorija tijekom Domovinskoga rata, od zapadne Slavonije i Maslenice do operacija Ljeto i Zima te su 1995. vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja završile rat za hrvatski teritorijalni prostor.
Hrvatska vojska nakon Domovinskog rata profilirala se iz ratne u mirnodopsku silu koja je danas spremna izvršiti sve zadaće koje se pred nju postavljaju.

Uoči tridesete obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, ministar obrane RH dr. Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj organizirali su u utorak, 25. svibnja 2021. u Ministarstvu obrane susret s bivšim ministrima obrane, načelnicima Glavnog stožera OS RH i predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora.



Zajednička fotografija bivših ministara obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora. Fotka MORH


Ministar obrane RH Banožić zahvalio se dosadašnjim ministrima i načelnicima Glavnog stožera na doprinosu u izgradnji moderne Hrvatske vojske te ih pozvao na daljnju razmjenu iskustava i mišljenja. “To su ljudi koji su svojim dosadašnjim radom, iskustvom, znanjem i načinom života učinili mnogo za Hrvatsku vojsku. Ovo je bila prilika za analizu što se u pojedinim mandatima dogodilo i što dalje možemo svi zajedno učiniti da bude bolje. S takvim pristupom će njihovo iskustvo, ali i nova energija mlađih generacija doprinijeti daljnjem razvoju Hrvatske vojske”, rekao je ministar Banožić . Naglasio je kako će se u narednom razdoblju donijeti Dugoročni plan razvoja OS RH koji treba doprinijeti daljnjem razvoju sposobnosti HV-a. Hrvatska vojska je tehnološki sve jača, što dokazuje i njeno uspješno sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama.
Ministar hrvatskih snaga obrane dr. Mario Banožić susreo se u Zagrebu u Ministarstvu obrane 25. svibnja godine sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (SACT-om) generalom Andréom Lanatom koji je ministru uputio čestitke povodom 30. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske te kazao kako hrvatski vojnici u međunarodnim misijama i operacijama pokazuju vrlo visoku razinu obučenosti i profesionalizma. Ministar Banožić izrazio je zadovoljstvo susretom te rekao." Ponosni smo što smo odgovorna i pouzdana članica NATO-a u posljednjih dvanaest godina. NATO je definitivno najjači Savez u povijesti, ali kako bi takav i ostao, mora biti fleksibilan i prilagođavati se kako bi učinkovito odgovorio na sve izazove”, rekao je ministar obrane RH.




Ministar obrane RH dr.Banožić i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformaciju general André Lanato. Fotka MORH


Post je objavljen 28.05.2021. u 07:06 sati.