Listovima podsjeća na malu paprat, ili stolisnik.
Miris i okus: cvjetovi mirišu ugodno, slično gorkom bademu. Okus korijena je sluzav, pomalo oštar, nalik na okus vanilije.
Stanište: suručica raste na vlažnim livadama, među vrbama i johama, uz potoke i manje rijeke, na svijetlim prostranim šikarama.
Biljka je cijela jestiva - i mladi listovi , jede se i korijen tj. gomolj, a i cvijet..
Cvijet se koristi u travarstvu kao čaj - kao i listovi u doba cvjetanja : ima protuupalno djelovanje, pa se koristi kod reume, gihta, mišićnih bolova, raznih upala u tijelu, ima antimikrobno djelovanje, osobito kod prehlada i viroza, problema dišnih puteva , kašlja itd...
Ova biljka je prirodan izvor salicilne kiselina. (Andol/Aspirin)
Čaj se preporuča kod vodene bolesti, naročito kod potkožnog i trbušnog skupljanja vode, kod bolesti mjehura i bubrega i protiv glista. Kako velika količina salicila ne djeluje samo protiv procesa gniljenja i vrenja nego i smanjuje povišenu fibroznu temperaturu tijela, suručica je kao lijek vrlo dobra kod oboljenja želuca i crijeva uslijed probavnih smetnji.
Žućenica, ognjičica i bljušt sa kuhanim krumpirom.