Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Nizozemska – zemlja poldera, tulipana, klompi i legendarnih „kopljanika“

Jedna od zemalja koja će biti domaćin skorašnjeg nogometnog Eura je i Nizozemska. U njenom glavnom gradu Amsterdamu odigrat će se utakmice skupine C, u kojoj su Nizozemska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija i Austrija.

Nizozemska je smještena na sjeverozapadu europskog kontinenta, a njena zapadna i sjeverna obala izlaze na Sjeverno more. Graniči sa smo dvije države, Belgijom i Njemačkom. Nizozemska ima malo manje od 17 milijuna stanovnika, a glavni grad je Amsterdam.

Kada bi Vas netko opisao da navedete nekoliko stvari koje Vas asociraju na Nizozemsku, što biste odgovorili? Vjerojatno: tulipani, vjetrenjače, klompe, polderi i bicikli. Sve su to bitna obilježja ove nizinske zemlje, a u nastavku teksta detaljno će Vam pojasniti svako od njih. Tulipan je nizozemski nacionalni cvijet i jedan od njenih najprepoznatljivijih simbola. Tulipane su prvi uzgojili Turci oko 1000. godine poslije Krista, a u Nizozemskoj su se prvi put pojavili 1593. godine. Povod tome bio je osnivanje botaničkog vrta u Leidenu, jednog od najstarijih botaničkih vrtova u Europi. Zbog svoje šarolikosti razlikovali su se od ostalog kontinentalnog cvijeća, te su ubrzo postali velika atrakcija, pa su ih željeli posjedovati svi imućniji Nizozemci. Ima više vrste tulipana, a neki od njih su Couleren (jednobojne crvene, žute ili bijele), Rosen (višebojni, crveni ili ružičasti na bijeloj pozadini), Violetten (ljubičasti na bijeloj površini) i Bizarden (crveni, smeđi ili ljubičasti na žutoj pozadini). Tulipani cvjetaju samo tjedan dana u travnju i svibnju, a ubrzo potom pojavljuju se sekundarni izdanci. Lukovice se mogu seliti između lipnja i rujna, pa su se u tom razdoblju odvijale kupnje i prodaje.

Nizozemske vjetrenjače tradicionalno su osmerokutne, po čemu su nadaleko poznate. Selo Kinderdijk (u prijevodu na hrvatski Dječje jezero) poznato je kao mjesto s najvećom koncentracije vjetrenjača u Nizozemskoj. Kako bi se isušio polder Alblaserwaard, 1740. je izgrađen sustav od 19 vjetrenjača koje su ispumpavale vodu iz kanala preko brane natrag u rezervoar koji se potom ispuštao u rijeku. U Nizozemskoj postoji i selo vjetrenjača, a zove se Zaanse Schans. Izgrađeno je 60-tih 20. stoljeća i to tako što su ljudi kamionima u jednom komadu prenosili stare drvene kuće, a sve to kako bi ih se sačuvalo od propadanja. Na identičan način donesene su i stare vjetrenjače, dok su ostale vjetrenjače u selu nedavno izgrađene kao njihova replika. Također, u jednoj od vjetrenjača proizvodi se i kakao, pa cijelo selo miriše po čokoladi! Selo je uistinu impresivno, a kroz njega vodi staza duž koje teče potok, a ovdje još nalazimo i mnoštvo cvijeća, starih drvenih kućica, te mnogo životinja i staja. Tu se nalaze i brojne suvenirnice, a ovdje možete kupiti i pečene kolače.

Polderi su susatv navodnjavanja, točnije, to je hidrološka umjetna depresija okružena branama koja je kanalima i vodenim ispustima povezana s vodom koja ga okružuje. U Nizozemskoj ih se nalazi više od 3000, a razlog tome je višestoljetna borba s poplavama i stvaranje plodnog tla isušivanjem mora i riječnih obala. Tako su se barem djelomično uspjeli zaštiti od učestalih i obilnih poplava. Nizozemski primjer slijedile su i druge države koje se nalaze u istim ili sličnim problemima, a neke od njih su Italija, Belgija i Njemačka.

Jedan od simbola ove zemlje su i klompe, drvene cipele nalik sandalama koje su i danas rado korištena obuća. Nizozemska je zapravo kolijevka klompi, koje su danas jedno od najvažnijih turističkih obilježja ove države. Klompe su zbog udobnosti i komfora još uvijek prvi izbor svakodnevne obuće kod nizozemskih poljoprivrednika i vrtlara.

Kratko ću se osvrnuti i na još neke, ali manje poznate zanimljivosti o ovoj baltičkoj zemlji. U Nizozemskoj ne postoje psi lutalice, već su svi vrlo dobro zaštićeni i zbrinuti. U slučaju da ih zlostavljate, ne gine Vam zatvorska kazna. Još jedna posebnost su i kuće na granici. Tako u jednom dijelu granice s Belgijom, granica doslovno razdvaja neke zgrade, pa se tako možete pohvaliti da živite u dvije države! Zanimljivo je i po pitanju rada samoposluga i kafića. Premda Nizozemsku doživljavamo kao zemlju zabave, stvar je bitno drugačija. Naime, brojni kafići i supermarketi ne rade poslije 18 sati! Također, u Nizozemskoj imamo prilike vidjeti potpuno drukčiji fast food od na kojeg smo navikli. Ovdje tako nema ni hamburgera ni hot dogova, a pravi hit su krumpirići s lukom. Ranije sam spomenula da su zbog velikih problema s poplavama bili prisiljeni izgraditi poldere, a jedan Nizozemac otišao je i korak dalje. Naime, odlučio je napraviti pravu repliku Noine arke, koju možete vidjeti nedaleko od Dordrechta.

U nastavku teksta reći ću Vam nešto više o Amsterdamu. Ima nešto manje od 800 000 stanovnika, a leži na rijeci Amstel. Jedno od njegovih najprepoznatljivijih obilježja su kanali u staroj gradskoj jezgri. Ima ih 160, a tvore i 90 otočića, dok se oko njih nalazi čak 1500 mostova. Amsterdamski kanali izgrađeni su u 17. stoljeću, a šire se u koncentričnim polukrugovima. U vrijeme realizacije ovog projekta u Nizozemskoj je bilo zlatno doba trgovine, znanosti i umjetnosti, te se u grad doseljavalo sve više i više ljudi. Sukladno tome, kanali su jedno služili i kao stambena zona, ali i kao prostor za promet i trgovinu. Tri najpoznatija kanala su Herengracht, Prinsengracht i Keizergracht. Zbog velikog broja kanala, Amsterdam još zovu i Venecijom Sjevera. Također, vrijedi istaknuti i da se amsterdamski kanali nalaze i na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. No, kanali nikako nisu jedina atrakcija ovog izuzetnog grada, dapače. Na trgu Dam u centru grada možete vidjeti dvije palače. Jedna od njih je klasicistička kraljevska palača iz 17. stoljeća, a druga je Nieuwe Kerk, reformistička palača koja datira iz 15. stoljeća. U istočnom dijelu grada nalazi se židovska četvrt u kojoj je smještena i kuća slavnog slikara Rembrandta van Rijna. Riječ je o proslavljenom nizozemskom umjetniku koji je djelovao tijekom baroka, a najpoznatije djelo mu je Noćna straža. Njegova kuća pretvorena je u muzej. Zapravo, cijeli Amsterdam je prepun muzeja, a među najistaknutijima su: Van Goghov, Državni, Gradski i Tropski muzej.

Kada je riječ o nogometu, prva asocijacija na Amsterdam definitivno je Ajax, najtrofejniji nizozemski nogometni klub, a nadimak im je "kopljanici. Ajax je osnovan 18.03.1900., te je vrlo brzo postao najjači nizozemski nogometni klub. Osim velikog broja domaćih titula, Kopljanici imaju i čak 6 europskih naslova i to četiri Lige prvaka, jedan Kupa UEFA-e i jedan Kupa pobjednika Kupova. Posebno impresivne bile su tri uzastopne titule u Ligi prvaka u razdoblju od 1971. – 1973. U Ajaxu su kroz povijest igrali brojni vrhunski nogometaši poput braće Laudrup, braće De Boer, Edgara Davidsai Luisa Suareza. Također, vrijedi spomenuti da Ajax ima jednu od najboljih škola nogometa na svijetu, te su iz njegovog omladinskog pogona proizašli brojni poznati nogometaši. Današnji Ajax i dalje dominira nizozemskom ligom, no na europskoj sceni nije ni izbliza moćan kao nekada. Njegov najbolji europski rezultat u posljednjih 20-ak godina bilo je polufinale Lige prvaka u sezoni 2018./2019. Ajax je tada imao sve u svojim rukama i bio na milimetar od finala, no Lucas Moura u posljednjim sekundama zabio je za veliko slavlje Totenhama. Ajax je tu sezonu igrao prekrasan nogomet, a u glavnoj bili su njegovi „mladići“ Van Matijs De Ligt, Frank De Jong i Donny Van De Beek. No, već u ljetnom mercatu Kopljanici su ostali bez svojih najjačih aduta, a s tim su i debelo opali Ajaxovi europski rezultati. No, jak omladinski pogon odličan im je zalog za budućnost, te bi se vrlo lako moglo dogoditi da nizozemski gigant u bliskoj budućnosti ponovi sličan ili još veći uspjeh.

Post je objavljen 27.05.2021. u 16:50 sati.