Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREMIJER U BRUXELLESU RAZGOVARAO O ULASKU U SCHENGEN I EUROZONU



RAZGOVORI SA ČLANICAMA NA SVIM RAZINAMA

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković 24. svibnja je u Bruxellesu, uoči posebnog sastanka Europskog vijeća, razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i povjerenicom Ylvom Johansson o što bržem ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengenski prostor. Predsjednik Europskog vijeća Michela, prema riječima premijera, daje veliku potporu hrvatskom ulasku u Schengenski prostor i eurozonu.
Premijer smatra da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije što je i potvrdila Europska komisija. Rekao je da su dogovorili da će se u sklopu nove strategije za Schenegenski prostor koji, će Komisija objaviti 2. lipnja, uzeti u obzir ambicija Hrvatske, koja je članica EU i sa svojih šest i pol tisuća policajaca štiti vanjsku granice Europske unije, da želi ući u Schengenski prostor upravo da omogući bolju provedbu te strategije.

"Želimo ući u schengenski informacijski sustav, vizni informacijski sustav, sustav ulazaka i izlazaka i na taj način pridonijeti sprječavanju nezakonitih migracija i normalnom funkcioniranju Schengenskog prostora". Premijer Plenković je rekao da i kod povjerenice Johansson i u Europskoj Komisiji Hrvatska imamo veliko razumijevanje i potporu o kojoj će nastaviti razgovore i s ostalim državama članicama kako bi ta tema zrela došla na Europsko vijeće što prije. Govoreći pak o hodogramu za Schengen premijer RH je rekao da se sa svim državama članicama intenzivno razgovara na svim razinama; razinama ministara unutarnjih i vanjskih poslova, šefovima država i vlada.
"Želimo da kad ta tema dođe na dnevni red uživa konsenzus svih država članica, mislim da smo blizu trenutku da se to realizira sljedećih nekoliko mjeseci. Slovensko predsjedanje bi bila realna mogućnost za donošenje te teme na razini Vijeća.
Dodao je da će kroz predstojeće dokumente i zakonske akte o reformi schengenskog sustava imati priliku apostrofirati koliko je i za Europsku uniju dobro da Hrvatska postane članica. "Recimo, za Sloveniju hrvatsko članstvo u Schengenskom prostoru znači manje troškove, veću sigurnost na granici, bolju koordinaciju.

"Vjerujemo da ćemo ispuniti i sve preduvjete da budemo i članica eurozone u sljedeće dvije godine", izjavio je premijer Plenković, dodajući da bi to bilo i veliko postignuće Hrvatske u drugom mandatu HDZ-ove Vlade.
Konsenzus članica premijer očekuje za vrijeme slovenskog predsjedanja Europskim vijećem koje počinje u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca 2021.



Post je objavljen 25.05.2021. u 08:18 sati.