Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Vandali modernog doba

Ni vandali nisu šta su nekad bili.

U davna vremena znale bi provalit divlje horde, pa napravit žešće nerede među manje divljim ljudima, al nisu nikad čupali cvijeće, palili lipe, trgali klupe il koševe za smeće. Dobro, možda u davna vremena nije bilo koševa al cvijeća i stabala je bilo, i ne sjećam se da smo iz povijesti učili da su Huni s motikama il rukama operirali po cvjetnim lijehama.
Vremena se mijenjaju, to je činjenica. U davna vremena i ja sam bila djevojčurak, al nikad nam nije palo na pamet uništavat nečiji trud i devastirat javne površine. Jer da je to neko vidio, doma bi tek upoznali pravo značenje divljačkog ponašanja. Nije mi se toleriralo ni da deset minuta kasnije uđem u kuću, a kamoli da se ispostavi da sam se putem iživljavala kojekuda.
Pa dragi roditelji, vi koji imate djecu spremnu za napuštanje roditeljskog gnjezda u vidu noćnih izlazaka, daj malo pooštrite kriterije. Možda ne bi bilo loše dočekat ih koji put kad dođu doma, pa poduzet mjere amaterskog alkotesta ( znači - puhni prema meni ), test ravnoteže i higijeničarski pregled ruku kakav smo nekad imali u školi. Pa ako djetešce pod noktima ima kilu blata, il u ripnama od cipela još dvije kile, znači da je bauljalo po nekakvim gredicama il lijehama. Šparoge sigurno nije bralo. Da ne spominjem miris koji ostaje na rukama ako se bavilo trganjem koševa za smeće. Pa možda promijenit odgojnu taktiku i primijenit neke nove metode. Pritom ne mislim na batinanje, ja sam prva protiv bilo kakvog oblika nasilja nad bilo kime, al možda da za kaznu pokosi dvorište cijeloj ulici, obrezuje ruže, usisava cijeli tjedan, opere prozore...ima puno toga šta bi se dalo smislit. A najbolja terapija je radna terapija, kod ovakvih slučajeva razgovor ne pomaže previše. Uostalom, djeca do neke pete godine nauče nekih sedamdeset posto vještina potrebnih za živjet, ostalo je sve nadogradnja. Pa ako vam starije djetešce radi ovakve stvari, znači da mu je nadogradnja klimava ko kuće iza obnove poslje rata.

Obzirom da je danas evropski dan parkova, možda bi ko radna terapija bilo dobro i da malo kopkaju na javnim površinama, il barem u rođenom cvijetnjaku kojeg devedeset posto ljudi ima oko kuće.
Daj učinite bilo što da ne bude ovakvih slika.
( Pišem pod pretpostavkom da je riječ o mlađariji, da ne upotrijebim neku puno nepristojniju riječ. Ako se ispostavi da je neko stariji, e njega tek treba kaznit. Ko god da je, rado bi ga upoznala, čisto da vidim koji je psihološki profil u igri. )

photo by Nina Panjan




Post je objavljen 24.05.2021. u 16:32 sati.