Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Epolete Carske vojske Njemačke

U ranim 1800-ima u Carskoj vojsci Njemačke epolete su dio odore, ali ih već 1866. polako (istiskuju) zamjenjuju ramene ploče i naramenice, a već 1910. epolete su ostale samo na svečanim odorama časnika.

Dakle, na njemačkim epoletama toga doba nalaze se slova i brojevi za identifikaciju postrojbe, a insignija čina zorno pokazuje rang časnika.

Do 1915. godine, pješačke, konjaničke i topničke postrojbe na epoletama imaju podlogu u boji (Waffenfarbe). Boje su: bijela, crvena, žuta, plava i zelena.

Godine 1915. redefinirane su temeljne boje kako bi se identificirale postrojbe na sljedeći način: bijela - pješaštvo, nebesko plavo - draguni, crveno - lanceri (ulani), zemaljsko topništvo zlatno žuta, crna – inženjerija (saperi schatzgraberi) i svijetloplave opskrbne postrojbe.

No, kod njemačkih epoleta iz tih kasnih godina 19. stoljeća i ranih godina 20. Stoljeća treba obratiti pozornost i na naramenicu epolete gdje boja govori o tomu iz koje je (provincije, vojvodstva, države) časnik nositelj epolete.

Dakle, boja ploče i kičme epolete prikazuje boju roda ili struke, a boja podstave i naramenice zapravo prikazuju nešto sasvim drugo (provinciju).

Još je nešto zanimljivo kod tih ranih njemačkih oznaka činova, a to je da bojnik nema insigniju oznake čina (prazna ploča epolete), ali tu se može pojaviti nekakva druga insignija.



Post je objavljen 22.05.2021. u 18:09 sati.