Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Na „čizmi“ – upoznajte Italiju, zemlju renesanse, pizze i hrpe "vatrenih" lokalnih derbija

Za malo manje mjesec dana počinje jedan od najiščekivanijih sportskih događaja godine – nogometni Euro. Iako je prvotni plan bio da se ovo jubilarno, 60. EP održi 2020., pandemija Covida-19 odgodila je za godinu dana. No, zato se nije odustalo od ideje da se natjecanje održi u 11 zemalja diljem kontinenta. Gradovi domaćini ovoljetnog Eura su London, Glasgow, Dublin, Amsterdam, Sevilla, Baku, Rim, Budimpešta, St. Peterburg, Kopenhagen i Bukurešt. S obzirom na to da brojimo sitno do Eura, odlučila sam krenuti s predstavljanjem država i gradova domaćina. Prvi na redu su Italija i Rim. Vječni grad ugostit će utakmice skupine A, u kojoj se nalaze Italija, Švicarska, Turska i Wales, te jedan dvoboj četvrtfinala.

Italija je jedna od turistički najprivlačnijih zemalja Europe, a karakterizira je oblik čizme, po kojem je nadaleko prepoznatljiva. Smještena je u južnoj Europi, a ima izlaz na čak četiri mora: Jadransko, Ligursko, Tirensko i Jonsko. Ono što ovoj mediteranskoj zemlji daje poseban štih je činjenica da ima i more, ali i Alpe. Ovaj planinski lanac nalazi se duž granice s Francuskom, te se tu nalazi i Mont Blanc, drugi najviši vrh Europe. Glavni grad Rim nalazi se regiji Lazio, a broji oko 6 milijuna stanovnika. Znan još i kao „vječni grad“, Rim ima veliko povijesno značenje. Na području današnjeg Rima nekada je bilo Zapadno Rimsko carstvo, dok se Istočno Rimsko carstvo (poznatije kao Bizant), nalazilo na teritoriju današnjeg Istanbula. Zapadno Rimsko Carstvo prestalo je postojati 476., dok se njegov Istočni dio održao sve do 1453. godine.

Rim je osnovan 753. godine prije Krista na sedam brežuljaka, a legenda o njegovom osnutku nadaleko je poznata. Amulije, koji je je s prijestolja svrgnuo svog brata Numitora, postao je kralj Albe Longe. No, da bi izbjegao rođenje nasljednika, koji bi jednog dana mogao tražiti da dođe na prijestolje, prislio je Reju Silviju (svoju nećakinju) da postane vestalska djevica. Međutim, ona se ubrzo zaljubila u boga Marsa, kojem je rodila dva blizanca, Romula i Rema. Premda ih je Amulije odmah nakon rođenja bacio u Tiber, u podnožju Palatina (to je jedan od sedam brežuljaka) pronašla ih je vučica, koja ih je othranila svojim mlijekom. Nedugo potom pronašao ih je Faustul, koji se brinuo o njima sve dok nisu odrasli. Tada su braća odlučila na Palatinu osnovati grad, no ubrzo potom počeli su se svađati oko toga tko će istim vladati. U jednoj takvoj svađi Romul je ubio svog brata Rema. Rim tako nosi ime po Romulu, njegovom prvom kralju.

Današnji Rim jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u ovom dijelu Europe. Grad je to koji sadrži brojne kulturno-povijesne znamenitosti, koje godišnje posjete milijuni ljudi iz svih dijelova svijeta. Jedna od najpoznatijih svakako je bazilika sv.Petra, u kojoj se nalazi papina rezidencija. Njena gradnja trajala je više od jednog stoljeća (1506-.1626.), a u njoj su sudjelovali poznate renesanse ličnosti Italije, od kojih je najpoznatiji Michelangelo Buonarroti. Riječ je o proslavljenom slikaru i kiparu koji je autor brojnih poznatih djela, od kojih su najpoznatiji David, strop Sikstinske kapele i Pieta. U Italiji se zapravo i „rodila“ renesansa, umjetnički pravac tijekom kojeg su nastala mnogobrojna slikarska, kiparska i arhitektonska remek-djela, a dva najveća renesansa sjedišta bila su Firenca i Rim. Možda i najpoznatiji talijanski umjetnik iz ovog razdoblja je Leonardo Da Vinci, autor čuvene Mona Lise. No, ne bi bilo korektno spomenuti samo ovo njegovo djelo. Premda je Mona Lisa definitivno najpoznatija, ne smije se zaboraviti ni njegovu Posljednju Večeru niti Ivan Krstitelja. Osim spomenute dvojice, renesansu na „čizmi“ obilježili su i Sandro Boticelli (Rođenje Venere), Rafael Santi (Sikstinska Madona), Donatello ( Brončani David) i Tizian (Madona Pesaro). Jedan od simbola grada je i legendarni Kolosej. Riječ je o amfiteatru unutar kojeg su tijekom povijesni održavani brojni spektakli, čak i pomorske bitke s pravim brodovima (arena je za tu priliku bila ispunjena vodom)! Još jedna rimska atrakcija su i španjolske stube, koje se, logično nalaze na Španjolskom trgu. Svoje ime duguju činjenici da je na tom mjestu nekada bilo sjedište španjolskog veleposlanika pri Svetoj stolici. Također, vrijedi spomenuti da se u 17. stoljeću trg čak smatrao španjolskim teritorijem! S desne strane stuba nalazi se spomen kuća engleskog književnika Keats-Shelly-ija. Riječ je o piscu Johnu Keatsu, koji je tijekom razdoblja romantizma ostavio značajan trag, a njegova kuća danas je muzej. Na donjem dijelu španjolskih stuba smještena je Fontana della Barcaccia, koju je 1627. dizajnirao Pietro Bernini. Fonatana simbolizira nasukani brod napola uronjen u vodu, aludirajući na veliku poplavu Tibera krajem 16. stoljeća. Nakon povlačenja vode, na tom je mjestu ostao nasukani brodić.

Želite li nakratko odmoriti od razgledavanja znamenitosti, možete otići u obližnji restoran i pojesti pizzu ili tjesteninu, čuvene talijanske specijalitete. Premda je pizza izvorno nastala u Napulju, vrlo je popularna u svim dijelovima Italije. Najpoznatiji talijanski brend svakako je pizza Margherita. Originalni recept ove pizze sadrži samo tri sastojka: umak od rajčica, mozzarellu i bosiljak. Ukoliko niste ljubitelj Margherite, ništa ne brinite, jer, to je samo jedna od mnogobrojnih vrsta ovog planetarno popularnog jela. Želite li nakon toga kušati jedan od tradicionalnih talijanskih deserata, kao najbolji izbor nameće se tiramisu. Tu su i canolli, tijesto punjeno kremom zbog kojeg su se u Kumu obustavljale sve napetosti.

Jedan od načina kako doživjeti ovaj povijesni grad je i šetnja obalom Tibera. Također, u Rimu se nalazi velik broj parkova, pa ne bi bilo loše obići neke od njih. Tijekom šetnje rimskim ulicama zasigurno ćete vidjeti i pokojeg prolaznika s obilježjima Rome i Lazija, dvaju rimskih nogometnih giganata. Lazio je osnovan 1900. i jedan je od najstarijih talijanskih klubova. Roma je osnovana 1927., a nastala je spajanjem četiri rimska nogometna kluba : Roman, Alba-Audace, Fortitudo i Pro Roma. Lazio je izbjegao to spajanje, a najzaslužniji za to bio je general Veccari, koji je bio funkcioner talijanskog nogometnog saveza. Roma je tako nastala kako bi bila konkurentna Laziju, ali i ostalim klubovima s talijanskog sjevera, a usvojim počecima bila je pretežno "lokalpatriotskog" karaktera. Za „vučicu“ su navijali rođeni Rimljani, dok je Lazio bio miljenik velikog broja doseljenika. Ova dva kluba gaje veliko rivalstvo, a njihov međusobni okršaj naziva se Derby della Capitale i smatra se jednim od najžešćih gradskih derbija, ne samo u Italiji, već i u Europi. Italija je inače prepuna gradskih derbija, a uz spomenuti, najpoznatiji su Derby della Madonina (Inter-Milan) i Derby della Mole (Juventus – Torino). Rimski derbi tradicionalno je prepun navijačkih tenzija, jer, ipak je riječ o borbi za prevlast u gradu. Nažalost, ta velika strast nerijetko eskalira i ima neželjene posljedice, pa policija na dan derbija od ranog jutra prati situaciju u gradu. Upravo navijački neredi razlog su što se Derby della Capitale u pravilu gotovo nikada ne igra navečer. No, rimski derbi doživio je i jedan povijesni trenutak. Naime, na Tottijevom posljednjem Derby della Capitale-u, Lazialli su mu odigli počast velikim transparentom, na kojem je pisalo da im je on uvijek bio najdraži „neprijatelj“, čime su pokazali koliko poštuju ovu igračku legendu.

Post je objavljen 22.05.2021. u 17:53 sati.