Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Dalić objavio popis za Euro!

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije jučer je objavio popis igrača na koje računa za nadolazeću europsku smotru. Za razliku od prijašnjih godina, kada su izbornici na velika natjecanja smjeli povesti maksimalno 23 igrača, ovaj put na raspolaganju mogu imati dodatna tri nogometaša. Razlog tome je, dakako, situacija s koronavirusom, pa je UEFA odlučila izaći im ususret i dopustiti još širu rotaciju igrača. Europsko nogometno prvenstvo počinje 11. lipnja, a Hrvatska se nalazi u skupini D zajedno s Engleskom, Češkom i Škotskom.

Na Dalićevom popisu nalaze se više-manje očekivana imena, no naravno, ima i nekoliko iznenađenja. Krenimo redom. Pozicije vratara pokrivat će Dominik Livaković, Lovre Kalinić i Simon Sluga. Zapravo, od cijelog popisa, jedino su vratarske pozicije bile „sigurna oklada“, te ih je mogao gotovo svatko pogoditi. U obrambenoj liniji nije bilo većih iznenađenja. Za stoperske pozicije konkuriraju Dejan Lovren, Domagoj Vida, Duje Ćaleta-Car, Joško Gvardiol i Mile Škorić. Od lijevih bekova na raspolaganju su mu Borna Barišić i Domagoj Bradarić, dok desni bok pokrivaju Šime Vrsaljko i Josip Juranović. U odnosu na Dalićeve prijašnje pozive, primjetan je tek izostanak Filipa Uremovića, koji je ozlijeđen. Također, vrijedi istaknuti i da je Gvardiolu ovo prvi poziv uopće. Nekima je možda to iznenađenje, no imajući u vidu da je standardan prvotimac Dinama, a uz to i polivalentan igrač koji može pokriti više pozicija, onda ovakva odluka i ne čudi. Kada je riječ o veznom redu, naš izbornik ima standardno „slatke brige“. Veznu liniju Vatrenih na predstojećem Euru činit će Luka Modrić, Nikola Vlašić, Mario Pašalić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Milan Badelj i Luka Ivanušec. Uvjerljivo najveće iznenađenje je poziv Ivanušecu, kojemu će to biti prvo veliko natjecanje s Hrvatskom. Dapače, bit će mu to prvo seniorsko reprezentativno okupljanje nakon dugo vremena. Podsjetimo, Ivanušec je za Hrvatsku debitirao na prijateljskom turniru Kini, u dobi od samo 17 godina. Na klupi Vatrenih tada je bio Ante Čačić, a Ivanušec je osim debija, na tom turniru postao i najmlađi strijelac u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije. No, s obzirom da je na tom turniru Hrvatska nastupila s dosta igrača iz domaće lige, bilo je evidentno da nitko od tih momaka neće tako skoro ponovno dobiti priliku. Luka je eto, nije dobio sve do jučer, ali budimo iskreni, tek je u ovoj sezoni stekao punu igračku afirmaciju. Dalić je to vidio i naravno, nagradio. Iako su neki na popisu očekivali Lovru Majera ili Tomu Bašića (dobili pretpoziv), to se nije dogodilo . Majer je ustupljen mladoj reprezentaciji, koju krajem svibnja očekuje četvrtfinale U-21 Eura protiv Španjolske. Osim njega, na raspolaganju Bišćanu su i Bradarić, Gvardiol i Ivanušec, no najvjerojatnije samo za četvrtfinale. Postoji mogućnost da ostanu s mladima i u slučaju plasmana u polufinale, međutim šansa za to je ipak mala. Termini dvaju prvenstava iznimno su blizu, a želimo li ponovno ostvariti dobar plasman na jednom velikom natjecanju trojac „novaka“ mora se čim prije uigrati s ostatkom momčadi. Što se tiče napada i tu je već tradicionalno velika gužva. Krilne pozicije pokrivat će Ivan Perišić, Ante Rebić, Josip Brekalo i Mislav Oršić, dok su tri „devetke“ Andrej Kramarić, Bruno Petković i Ante Budimir. Tu je također sve bilo jasno i prije nego li je izbornikov popis „procurio“ u javnost. Osobno mislim da je ovo najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima.

Vrijedi istaknuti i da su pretpozive dobili: Ivica Ivušić, Kristijan Lovrić, Marko Livaja, Nikola Moro, Lovro Majer, Filip Uremović i Marin Pongračić. Ti igrači će biti pozvani samo u slučaju ozljede nekog od 26-orice odabranih. Od igrača s pretpozivima, moram priznati da sam Pongračića vidjela kao vrlo izglednog putnika na Euro. No, s obzirom na to da je prije nekoliko mjeseci prebolio mononukleozu, očito još uvijek nije uspio uhvatiti pravi ritam. Sve u svemu, popis je odličan i sve što nam preostaje je Vatrenima poželjeti sreću u pohodu na novi veliki rezultat.

Post je objavljen 18.05.2021. u 19:41 sati.