Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Gic gic Labinac


S dolaskom toplijih dana postalo je moguće zaleći i zagledati se u nebo kroz krošnju jabuke. Ne znam da li to često radite? Ja skoro nikad, izbjegavam, jer onda mi misli spontano lete ka blogosferi.

Kao što je rekao Bertold Brecht, najteže je ljude naučiti blogati. Polako su se s prelaskom zime u proljeće stvari na blog.hr-u razvile onako kako sam i predviđao. Sjećam se dobro lanjskoga ljeta negdje kada sam spomenuo marginalno da će „svašta još tu biti“. Neki su mislili da se šalim, a čak ni sam nisam još onda znao koliko jako sam u pravu.

Vidimo sada kako nekima je naknadno proradila savjest, pa su zgađeni blogo-okolnostima, kojima su i sami vrlo energično još zimus doprinosili, (slijedeći onu bijedničku/balkansku egidu- „neprijetalj moga neprijatelja je moj prijatelj“), odlučili nestati. I dok relativno inteligentni, no tragično zabludjeli, nestaju, danas recimo, vidimo i kako neki „zabrenzani“ nanovo izniču, iz bogzna kakvih svojih, dražesnih jazbina svibanjskih...
Za razliku od tih prozirnih situacija, ja imam jednu pravu mini-misteriju.

Benzin nestaje iz kultivatora.


To je mali Labinac, popularno u narodu zvani i “Goldoni“ jer je rađen po talijanskoj liceneci. (malo je ovdje sjenovita situacija na slici, ali nadam se da prepoznajete o kojem se modelu radi)

Curi na filter zraka, to je jasno, ali ne toliko koliko ga nedostaje u rezervoaru.

Ovo je iscurilo preko noći na stranu zračnog filtera...
A ovoliko je još ostalo u rezervoaru, dok sam uvečer prije natočio točno litar.
Ne vidim kako bi mogao curiti na drugu stranu karburatora, prema motoru, to ne bi smjelo biti moguće. Ili bi? Dan prije sam skinuo karburator i pretresao ga, sve vratio i radio je normalno, spremio sam ga, skinuo filter da se ne nakvasi benzinom ako opet počne puštati i tako pratio situaciju do kasno navečer. Sve je bilo suho i mislio sam da je to završena priča. Ali ujutro- eto. Tko zna o čemu se radi, još će biti da su oni s alu-šeširima u pravu.

Bio sam nekad davno aktivan na „hrvatskom poljoprivrednom forumu“, postavio bi tamo upit u „mehaničkoj radionici“ ali malo mi je glupo sad nakon dugo vremena samo tako banuti. Tamo na forumu ne smije se također nikoga „zlostavljati“, uveli su dosta stroga pravila oko toga. Što mi se isto ne sviđa. Tko bi rekao da su ti ratari i stočari tako osjetljivi :-(
Bio je jedan forumaš pod nickom „puknuti“, genijalan lik, duhovit, jedan od onih za koje znaš da kad bi ih se podvrgnulo testu inteligencije da bi rezultat bio impresivan. To se nije svima sviđalo jer tobože je previše zabadao u osjetljive, tj. asertivno-slaboumne točnije rečeno, a asertivno-slaboumnima je to pozljeđivalo emocije, pa su ga otjerali. Čopor hijena doduše će otjerati lava, ali opet će ostati samo čopor hijena, pojedinačno nebitnih i vječno nemirnih. Stara priča kao svijet.

Poslije forum je živio dalje, ali više nije imao pravi okus života. To je tako. Kako reče prošle zime jedan naš bloger, „ni sa čime se ljudi ne mire tako teško kao sa vlastitom prosječnošću.“ A većina je uvijek, po defaultu, jebiga, prosječna. U tome ključu bi možda najprije trebalo promišljati prave korijene vječnoga animoziteta „većine“ prema „drugačijima“... no to su već teme daleke.

Usuđujem se vjerovati da u 6-7 godina aktivnog sudjelovanja na poljo-forumu sam i ja nekolicini pomogao nekim korisnim savjetima, a u neusporedivo više situacija su drugi meni pomogli. Ne znam kakva je sad atmosfera tamo. Distancirao sam se. Ako netko od vas je ili je bio forumaš Poljoprivrednoga Foruma, pozdravlja vas „StricVujc“.



Šalica karburatora ide dolje da vidimo što je sad. Neda mi se opet skidati čitav karburator nego sumnje fokusiram na iglicu i plovak.



Plovak se jednostavno provjerava vizualno da li je napuknut ili se stavi u benzin da vidimo kako pliva. Ako pliva onda je ispravan. Ali iglica ima gumeni vršak koji bi trebao zaptivati protok benzina osim ako neko smeće upadne u dosjed (što sam dan prije se nadao da je slučaj) ili ako je guma potrošena ili otvrdnula od starosti ili nešto.

Ovako vizualno gumeni vršak treba dobro pregledati, (izbliza ili povečalom čak, tko slabije vidi) ima neke tragove potrošenosti, a kako je dosta star stroj možda je zbilja samo do toga da treba novu iglicu. To ću ovih dana vidjeti da li ima uopće ovakva iglica za kupiti. Pa će onda nastavak priče.

Inače što ima, kako je? Ima li kakvih asertivnih pajcekovanja? (pajcekovštine?) Proniče li se ušta, ili većinom samo druškanja?



Post je objavljen 18.05.2021. u 19:27 sati.