Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvorci-crkve

Marketing

Grižane

Nekada se samo mjesto zvalo Griže I Grižane I jedino je takvog imena u nas.Naziv jednak ovome nalazimo spomenutog u istarskom razrodu 1275 god. Našli su Grižane selo s ruševinom starog grada.
Kamene stijene koje okružuju selo Vinodolci zovu Griže,a po tome je to mjesto dobilo ime,kao I samo stari grad.
Župna crkva je tipična primorska građevina,sami gotički izvorni slog je stradao,na krstionici je glagolski natpis,koji ćemo često naći u Istri I Primorju, I na otocima. Taj isti glagolski natpis govori nam o tome da je crkvu podigao pop Barić Franić 1579.godine. U crkvi se nalazi I grobnica Ivana Benkovića iz 1601 godine. Ima nekoliko lijepih komada posuđa ,ali oni pripadaju 18 stoljeću,nikako ranije. Titular ovdje je sv.Martin. Znatno je preuređena 1906 godine I tada dobiva elemente historicizma.
Kamene stijene skrivaju dragulj ovog mjesta,utvrdu I stari grad građenog u četverokut,s okruglim kulama na krajevima,što se danas jedva I vidi.Glavna je stambena zgrada bila između kula okrenutih prema cesti I sjedište je bilo kapetanata frankopanskih dobara.PO unutarnjim su zidovima bili obrambeni trijemovi,a uokolo dvorišta.Kao I uvijek I ovdje narod voli pričati o svojim starinama,mada je to sve rjeđe I rjeđe,pa ćemo kao spomen naći zadnjeg vladara ovog grada,Adama,darežljivog I dobrog čovjeka,koji je često narod darovao srebrnim talirima.Njegov pouzdanik bio je neki Crnulić,koji je dobivao plaću 30 forinti na godinu. Sami taj grad htio je kupiti grof Ivan Drašković,no , općina je tražila preveliku svotu. S gradine se pruža I pogled na Velebit,a ispod na Vinodolski kraj.
Legende kazuju da su Grižane sagradili Grci I Rimljani ,a ako ta legenda I ne stoji,svejedno je svakako lijepo svjedočanstvo o starosti toga grada I mjesta. Pretpostavlja se da je svakako starije nego se spominje. S vinodolskom županijom došle su I Grižane pod vlast kneževa Frankopan 1225 godine,kad su Vinodolci popisivali svoje pravne običaje. Na tom zboru Grižane su zastupali popovi LJuban I Petar,satnik Domjan, te Dunat,Dragoljub I Vidomir Vučić. 1323 god strašan potres znatno je oštetio stari grad ,pa se piše da su se “gradi razvalivali”. Grižane ostaju u rukama Frankopana kroz stoljeća I susrećemo ih na svakom zboru Vinodola. Na kraju 15 stoljeća I 16 stoljeće vlada ovdje ban Nikola knez Krčki,a poslije njegove smrti 1432 godine vladaju Vinodolom njegovi sinovi koji god 1449 na Modrušu podijele imanja između sebe,a Nikola Frankopan dobiva uz ostale I Grižane koje kasnije daje svojoj kćeri Margareti ,opatici u Zadru,a od koje ih otkupljuje Martin Frankopan 1455 godine.Kroz stoljeća I ovdje se smjenjuju dvije obitelji Frankopana I Zrinskih ,a poslije njihove propasti sve skupa ustvari počinje propadati.Kada je poginuo zadnji Zrinski grof Adam 1691 godine pala su konačno sva imanja moćnih obitelji ,te isto tako I ove u mađarske ruke,a potom u ruke austrijske komore,odreknućem 1692 godine udovice Zrinske.
Moram isto tako napomenuti da je ovdje I kuća velikog Julija Klovića,koju možete sa svime ostalime obići.



Post je objavljen 16.05.2021. u 09:01 sati.