Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ČAK 10 OSOBA NUDI SVOJE IME U IZBORIMA ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA

TOMEŠEVIĆ U KAMPANJI ŠEST MJESECI

Petak 14. svibanj je posljednji dan izborne kampanje pred predstojeće lokalne izbore koji će se održati 16 svibnja u cijeloj Hrvatskoj. U subotu 15. svibnja je dan izborne šutnje. Biraju se općinski gradski i županijski čelnici u gradovima i općinama u cijeloj Hrvatskoj. No bez sumnje izbor gradonačelnika grada Zagreba je predmet zanimanja široke javnosti. Jer nakon šest mandata nije bio pobijeđen ni od koga i 24 godine je bio gradonačelnik glavnog grada Hrvatske, Zagreba, za njegovu smjenu pobrinula se viša sila. Jer nezamjenjivi gradonačelnik Milan Bandić je iznenada umro od posljedica srčanog udara 28. veljače.

10 KANDIDATA

Apetiti za mjestom gradonačelnika naglo su porasli kod mnogih i političkih stranaka i pojedinaca kada je Milan Bandić prestao biti konkurent. Zato je u legalnu promiđbenu kampanju ušlo deset kandidata, koji su, kako je objavilo Državno izborno povjerenstvo predali pravovalaljane kandidature za izbor gradonačelnika Grada Zagreba. A to su slijedeći kandidati: Željko Tokić nezavisni kandidat koji je poduzetnik i vlasnik tri tvrtke u kojima zapošljava više od 100 radnika, VESNA ŠKARE OŽBOLT, odvjetnica s bogatom političkom karijerom. Bila je na čelu Nacionalnog odbora koji je proveo 1997. mirnu reintegraciju Vukovara i hrvatskog Podunavlja, JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ iz stranke Milana Bandića, Stranka rada i solidarnosti 365, koja je bila zamjenica pokojnog gradonačelnika 20 godina. Diplomirala je književnost i kroatistiku i stekla doktorat iz pedagogije.
Davor Filipović je prijedlog stranke HDZ-a, čiji je član. Izvanredni je profesor na Katedri za organizaciju i menadžment Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu. Anka Mrak – Taritaš predsjednica je stranke GLAS. Bila je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja. Gradonačelnik Zagreba želi biti i Miroslav Škoro poznat javnosti kao pjevač i pisac pjesama, ali on je i poduzetnik koji se bavi vinom i vinogradatstvom, a i doktor je ekonomskih znanosti. Osnivač je i predsjednik stranke Domovinski pokret. Zvonimir Troskot dolazi iz stranke Most. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a studirao je i u Švicarskoj, Argentini i Singapuru. Financijski je revizor. Član je Mosta i saborski zastupnik. Joško Klisović dolazi iz stranke SDP-a.Pravnik je, a od 2012. do 2015. bio je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova u Vladi RH. Davor Nađi član je stranke Fokus, bio je dogradonačelnik Svete Nedjelje. Magistar je ekonomije.
Tomislav Tomašević je osoba koja u predizbornim anketama vodi i dobiva od anketiranih više od 30 postio glasova. On naglašava da je u kampanji već šest mjeseci da je prošao sve graske kvartove, razgovarao sa stotinama građana, te da zna probleme i rješenja za te probleme u gradu Zagrebu. Tomašević je rođen 1982. u Zagrebu Magistrirao je na Sveučilištu Cambridge s temom iz područja okoliša, društva i razvoja. Dugogodišnji je aktivist. Pokretač je Udruge Pravo na grad. Predsjednik je političke stranke Možemo! s kojom je ušao u Hrvatski sabor u srpnju na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 14.05.2021. u 13:21 sati.