Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ne-bitno

Marketing

Starci i računalo

Kad su nam internet i računala postali relativno pristupačni, znala sam da sam desetljećima očekivala upravo to. U neka davna sporija vremena muziku smo slušali i budibogsnama svakako snimali na drljavim kasetofonima i kasetama koje su se ufrkavale. Svoja srednjoškolska i fakultetska znanja tražili smo i iskopavali u dubinama knjižnica, prepisivali dok nam se nisu ukočile ruke i tipkali svoje umotvorine na jednako drljavim Olympia strojevima. U to doba ovakva blagodat činila se jedino pravednom. Znali smo mi tada za računala, ali smo mislili da se neće tako skoro tržišno približiti našim džepovima...


Što drugo nego zahvaliti svima koji su nam omogućili da se riješimo tih pretpotopnih načina stjecanja znanja i uživanja u glazbi, filmovima i inome. Makar se neki od tih svih zvali i Bill Gates, … bože moj … Geek ostaje geek, osobito u poznim godinama. yes

I tako bi računalo, ono koje smo očekivali i ono o kojem smo morali puno toga naučiti. I učimo i danas. Potom bijahu nove generacije koje su to sve učile paralelno s hodanjem i govorom.

Moji rođeni potomci, a i oni povjereni mi u školi, gledaju nas roditelje i učitelje blago sažaljivo i ne kuže da zapravo nemaju potrebe. Mi si od moderne tehnologije uzmemo „aman-taman“ koliko nam treba. Nema pritiska bivanja na ovoj ili onoj mreži. Kao u dobro opskrbljenom centru: uzmemo si ono što nam u danom trenutku treba.
Ako ne želim primirisati laptopu ili telefonu nekoliko dana, tako će i biti. Zamislite, nastavit ću postojati!

Stvari kratko i jasno stoje ovako: naši mozgovi su baždareni na drugačije postojanje. Naše tvorničke postavke su traženje i put. Nama su bitni i proces i cilj.
Default mladih mozgova je utemeljen na što kraćem putu do cilja. Njima su bitni što brži i efikasniji klikovi.
Eh, sad, što je od toga bolje ili nije, ako uopće je, ne bih elaborirala. Svako vrijeme ima svoj pečat. Možda se nama starcima ne sviđa takva brzina, ali tko smo mi da sudimo? Na kraju, moramo naći načina opstati zajedno u miru. Ne poludjeti od njihove brzine, a oni od naše sporosti.














Post je objavljen 13.05.2021. u 18:09 sati.