Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Najvažnije marijansko svetište južne Istre

Na cesti L50145 koja spaja ceste D66 (kod naselja Manjadvorci) i L50153 (kod naselja Rebići) nalazi se naselje Hreljići. Naselje Hreljići je prema popisu stanovništva iz 2011. godine imalo 90 stanovnika te je u sastavu Općine Marčana. Hreljići su nastali, kao i okolna naselja, u razdoblju od 16. do 17. stoljeća doseljavanjem izbjeglica iz Dalmacije u bijegu pred Osmalijama.



Na ulazu u naselje Hreljići, sa zapadne strane, nalazi se župna crkva Gospe od Zdravlja. Prošetali smo ispred župne crkve Gospe od Zdravlja po lijepo uređenom parku u kojem se nalaze kameni stolovi. Sa stražnje strane nalazi se mjesno groblje Hreljići.



U siječnju 1724. godine stanovnici naselja Belavići, Bratulići, Kuići, Manjadvorci, Prdajci, Hreljići i Biletići odlučili su se obratiti feudalnom gospodaru Antoniu Loredanu sa zamolbom za izgradnju crkve na uzvisini u blizini mjesta Hreljići. Zamolba je pozitivno riješena uz uvjet da je izgrade o vlastitom trošku te da nosi ime Blažene Gospe od Zdravlja. Župna crkva Gospe od Zdravlja izgrađena je 1726. godine vjerojatno na temeljima starije crkve. Crkva je jednobrodna građevina s trijemom (lopicom) na pročelju i preslicom s dva zvona.



U unutrašnjosti župne crkve se nalaze tri mramorna oltara, kipovi i slike iz 18. stoljeća. Na glavnom oltaru se nalazi drveni kip Blažene Djevice Marije sv Krunice (1736. g.).



Župna crkva Gospe od Zdravlja je jedno od najmanjih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, a najvažnije na području južne Istre. Svake godine druge nedjelje mjeseca listopada kod župne crkve se okupljaju vjernici i hodočasnici s područja južne Istre i šire.



Karta s lokacijom župne crkve Gospe od Zdravlja.



Post je objavljen 10.05.2021. u 20:28 sati.