Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UOČI DANA EUROPE PREMIJER NA SUMMITU U PORTU


SOCIJALNA PRAVA I INDIJA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u 7. i 8. svibnja u gradu Portu u Portugalu, gradu poznatom po istoimenom vinu i mostovima, na sastanku na vrhu u organizaciji portugalskog predsjedništva Vijeća Europske unije – Porto Social Summit 2021., neformalnom sastanku šefova država i vlada EU-a i sastanku na vrhu EU-Indija. Šefovi država članica, predstavnici europskih institucija i sindikata potpisali su dokument o predanosti u provođenju socijalnih prava.
U izjavi medijima predsjednik Vlade RH Plenković rekao je da je ovo bio summit o socijalnim pravima koji je imao dvije komponente – jedna je konferencija na visokoj razini koja je uključila uz šefove država i vlada, predstavnike drugih međunarodnih organizacija, socijalne partnere i različite članove parlamenta EU.
Uz formalni dio summita, održana je u videoformi konferencija s premijerom Indije Modijem. Sastanak je održan u trenutku kada je Indija katastrofalno pogođena pandemijom koronavirusa, jer je dnevno u toj zemlji pozitivno na COVID 19 više milijuna ljudi, a procjepljivanje ide relativno sporo.
„Razgovarali smo o strateškom partnerstvu između Indije i EU-a, novom početku pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini, nizu drugih aktivnosti koje se odnose na klimatske promjene, sve moguće globalne izazove na kojima trebamo surađivati s Indijom. To je jedna od najvećih, najutjecajnijih i najmnogoljudnijih zemalja svijeta“, rekao je premijer RH Andrej Plenković.



Post je objavljen 09.05.2021. u 06:15 sati.