Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veriligo25

Marketing

Struja HI, Benzin BYE



Slušamo stalno kako su električni automobili naša budućnost. Jesu li zaista? Hmmm sumnjam nekako, bar u Hrvatskoj.

Smatram da pri razvoju električnih i hibridnih vozila ne planiraju što će sa takvim automobilima biti za 20, 30 godina. Da će voziti po cesti kao što i dalje voze Golf dvojke ili Puntići sa sredine devedesetih, sumnjam.
Baterije ipak imaju određen rok trajanja, mislim čak da nakon deset godina (kako sam negdje čitao) gube svoju jačinu za x posto. Znači auti postaju mobiteli. Izgleda. Da li će digitalni ekrani koji su u njima trajati 20 godina bez gubljenja piksela i razjebavanja touchscreen sistema (ovo se odnosi i na obične NOVE aute), da li će mi po zimi, kad elektroauto bude imao 15 godina trebati nekoliko skafandera na sebi da ne palim grijanje jer jebiga baterija je slabija pa se brže troši. Hmm neznam. Ja se slažem da su električni automobili okej za neke stvari. Tipa kao gradski automobili. Isključivo.

Za grad dali dušu

Za grad smatram da su odlični, naravno mali elektroauti, jer ako živite u centru grada ili malo van centra i odete po grincajg u Plodine nećete potrošiti ništa. Dok bi s benzincem potrošili već koji litar obzirom da bi te stalno drkali u ritmu stani-kreni. Mislim da kao putnički auti kojima bi se odlazilo od Hrvatske do Španjolske ili nekakve takve rute, čak i unutar zemlje (tipa Osijek - Rijeka) su potpuno za kurac. Svakih 200 tinjak kilometara stajati po benzinskama i čekati da se auto napuni, jer jebiga nema ti druge. A i gubi se puno vremena. Treba čekati po sat vremena ili ja mislim pola sata ako imaju/imate brzi punjač.I eto ti putovanje od 4 sata se pretvori u 6-tero satno putovanje. Jebeš ti to. Uostalom cijena takvih elektičnih autića je nevjerovatno visoka, tako da u Hrvatskoj će si ih moći priuštiti samo oni koji imaju šolde ili se potuku dok ugrabe jedan od malobrojnih poticaja. Da ima i automobila koji prelaze i više od prosječnih 300 km sa E dosegom, ali jebiga za takve aute ćeš platiti bajo moj kao da kupuješ stan na Mejama. Daj dizlo!!!

Hibridi

Jednom sam se imao priliku voziti u jednoj hibridnoj Toyoti i moram priznati da je bezveze. Nikakav pretjerani dojam nije ostavilo na mene. Neznaš dali je auto upaljen ili ne, onda skužiš da je pa ajde, kliziš na struju do nekih 30 tak km/h i onda se pali vruuuuum benzinac. Pri jačem pritisku na gas auto stvarno lijepo povuče no onda se javi tipično viuuuuuuuuu zavijanje automatskog mjenjača. Jebeš automatiku, ne volim ni to, hoću imati stopostotnu kontrolu auta dok vozim. Automatik je komforan, dobar za putovanja, blabla.... Da vjerovatno i je. Ali ne meni. Hibridi su neki kobajagi električni auti koji po meni nemaju baš skoro nikakve prednosti. Autocestom kad ih nagaziš piju više neg dizelaši ili benzinci i pritom urlaju. Po gradu jebiga nikad ne voziš baš 30 osim ako nije gužva na cesti, tako da ih smatram bezveznim. Ili daj struju ili ništa. Nema pretjerane uštede. A nažalost svi proizvođači idu u ovom smjeru.....

Kuda idu izgubljene baterije

Eee di ćemo mi reciklirati ta električna čuda? U ciosu, metisu? Hmm nemam pojma di se odlažu litij ionske baterije kad im prdne kobila. Da, mislim da će problem biti sigurno, jerza obične automobile zna se di šta ide. Plastika, metal, guma i sto raznih đavlova. Za ovo pitanje je. Da li ćemo otvoriti novi Kaštijun da bacam u jednu jamu sve te baterije ili ćemo ih prodavati ko...... a neznam ni ja šta. Uglavnom, mislim da proizvođači i vlade koje su zaluđene idejom o elektrifikaciji naroda uopće ne razmišljaju pretjerano o tome.

A mislim, jebe mi se. Ja električni auto neću sigurno kupiti NIKAD, te ću držati svoju ekološku hulju iz 2007. dok god mogu, ili dok mi je ne zaplijene zbog ekološkog zagađenja tamo oko 2050- te godine. A poslje toga neću ni voziti, imam bus. Ljudi nek kupuju elektro, ko ima nek kupi, ko nema neka samnom zagađuje i uživa.


VIVA LA BENZINA!!


Post je objavljen 09.05.2021. u 00:57 sati.